Podpisali sporazum o prekinitvi ognja v Ukrajini

V živo: Ukrajinski predsednik je vojaškim poveljnikom naročil, naj ob 18. uri po lokalnem času ustavijo napade.

Objavljeno
05. september 2014 12.07
UKRAINE-CRISIS/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

17:25: Podrobnosti sporazuma o prekinitvi ognja še niso znane, a o navedbah tako ene kot druge strani dogovor vsebuje oblikovanje humanitarnega koridorja za begunce in pomoč, izmenjavo ujetnikov in začetek obnove prizadetih območij.

17:21: Na podpis sporazuma so se odzvali tudi v Natu. Generalni sekretar Anders Fogh Rasmussen je izrazil pričakovanje, da bo sporazum prvi korak na poti k spravi.

17:19: Ukrajinski predsednik Porošenko je napovedal, da bi ujetnike lahko osvobodili že jutri.

17:19: Po navedbah tiskovne agencije Itar Tass ima mirovni načrt 12 točk. Med drugim vključuje decentralizacijo oblasti. Vključuje tudi konkretno časovnico implementacije.

17:17: Podpis sporazuma o prekinitvi ognja so že pozdravili v Kremlju, kjer so obe strani, vpeti v konflikt, pozvali, naj ga spoštujeta.

17:15: Vodja upornikov iz Luganska je sporočil, da podpis protokola ne pomeni, da odstopajo od želje po ločitvi od Kijeva, poroča Interfax.

17:14: Prekinitev ognja bo po navedbah Reutersa spremljala Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi.

17:13: Protokol o prekinitvi ognja po navedbah Intarfaxa vsebuje 14 točk, med drugim dogovor o izmenjavi ujetnikov in nadzoru nad konfliktnim območjem.

17:11: Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je prek svoje spletne strani sporočil, da mora mednarodna skupnost poskrbeti za učinkovit nadzor prekinitve ognja. »Največjo vrednost ima človeško življenje. Narediti moramo vse, kar lahko, da naredimo konec prelivanju krvi,« je dejal.

15:47: Razmere v Mariupolu so po poročanju Interfaxa stabilne.

15:33: Ukrajinski predsednik Porošenko je vojaškim poveljnikom naročil, naj ob 18. uri po lokalnem času ustavijo napade, poroča Reuters.

15:20: Informacijo o podpisu sporazuma sta potrdil tudi ukrajinski predsednik Petro Porošenko in Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi.

15:16: Informacijo o podpisu sporazuma so na družabnem omrežju twitter že potrdili uporniki. Potrdil jo je tudi guverner ukrajinske regije Doneck.

15:05: Ukrajinske oblasti in uporniki z vzhoda države so v Minsku podpisali sporazum o prekinitvi spopadov, poroča Interfax. Prekinitev ognja bo začela veljati danes ob šesti ur zvečer po lokalnem času oziroma ob 17. uri po srednjeevropskem času.

13:36: Ruski predstavnik v kontaktni skupini in moskovski veleposlanik v Ukrajini Mihail Zurabov je izrazil pričakovanje, da bo dokument danes podpisan. Podrobnosti ni pojasnil.

13:23: Kljub začetku srečanja kontaktne skupine, na katerem bodo predvidoma podpisali sporazum o prekinitvi ognja, se spopadi na vzhodu Ukrajine nadaljujejo. Uporniki so po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax vdrli v strateško pomembno obmorsko mesto Mariupol, ki pa je, kot zagotavlja ukrajinska vojska, še vedno v njihovih rokah.

Streli še naprej odmevajo tudi v okolici letališča v Donecku, poroča Reuters.

13:03: Večina udeležencev srečanja pred začetkom ni hotela komentirati, le nekdanji ukrajinski predsednik Leonid Kučma po poročanju Reutersa je dejal: »Prišli smo po mir. T je najpomembnejše − najti premirje.«

13:00: V Minsku se je začelo srečanje kontaktne skupine, ki združuje predstavnike Rusije, Ukrajine, upornikov in Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

***

Kijev, Minsk − Kot previdni optimizem bi lahko opisali razpoloženje pred današnjim srečanjem tako imenovane kontaktne skupine v Minsku, na katerem bodo predvidoma podpisali sporazum o prekinitvi ognja, ki naj bi naredil konec skoraj petmesečnemu konfliktu na vzhodu Ukrajine.

Podpis dokumenta, ki predvideva postopno izvajanje mirovnega načrta za Ukrajino, je včeraj ob robu vrha zveze Nato v Walesu naznanil ukrajinski predsednik Petro Porošenko. Napovedal je še, da bo v primeru sprejetja sporazuma ukrajinskim oboroženim silam, ki se spopadajo z uporniki z vzhoda države, ob 14. uri po lokalnem času oziroma ob 13. uri po srednjeevropskem času naročil, naj ustavijo napade. Zgledu bodo, kot so napovedali, uro pozneje sledili tudi uporniki, a le če bo Kijev pred tem prekinitev spopadov zares upošteval.

Tako iz Ukrajine kot Rusije so že v sredo prišle spodbudne informacije o reševanju krize. Iz urada ukrajinskega predsednika so namreč sporočili, da sta se Petro Porošenko in njegov ruski kolega Vladimir Putin strinjala o režimu za prekinitev ognja, torej o korakih, potrebnih za dosego dogovora med Kijevom in uporniki. Tudi v Kremlju so potrdili, da sta voditelja razpravljala o rešitvi konflikta v Ukrajini in se večinoma strinjala o ukrepih, potrebnih za dosego miru. Že pred tem je Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov sporočil, da sta si stališči ruskega in ukrajinskega predsednika glede reševanja krize v Ukrajini zelo podobni.

Putin je zatem v sredo zvečer predstavil tudi mirovni načrt za rešitev konflikta v sedmih točkah, o katerem sta se, kot so potrdili v uradu ukrajinskega predsednika, s Porošenkom dogovorila med telefonskim pogovorom. Prva točka mirovnega načrta predvideva ustavitev vseh vojaških operacij tako na strani ukrajinskih sil kot na strani upornikov. Načrt predvideva tudi umik ukrajinskih sil na položaje, od koder ne bi mogle obstreljevati mest, in ustavitev ukrajinskih letalskih napadov. Zavzema se tudi za namestitev mednarodnih opazovalcev, ki bi nadzorovali prekinitev ognja, brezpogojno izpustitev vseh zapornikov, vzpostavitev koridorjev za begunce in humanitarno pomoč ter napotitev pomoči za obnovo infrastrukture v uničenih mestih Doneck in Lugansk.

Kljub pogovorom spopadi

Kljub predvidenemu nadaljevanju prizadevanj za dosego miru in celo napovedanemu podpisu sporazuma o prekinitvi ognja na vzhodu Ukrajine danes odmevajo eksplozije. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je nemirno na obrobju strateško pomembnega pristanišča Mariupol, medtem ko je ponoči nekaj eksplozij odjeknilo tudi v Donecku.

Mariupol je zadnje v vrsti mest, za katera se je v skoraj pet mesecev trajajočem konfliktu vnel spopad med ukrajinsko vojsko in uporniki. Agencije poročajo o obstreljevanju vzhodnega in severnega predmestja mesta ob Azovskem morju.