V prokurdski protestih v Turčiji umrlo 14 ljudi

Protesti in nasilje so izbruhnili na jugovzhodu Turčije, razširili pa so se tudi v Istanbul, Ankaro in nekatera druga mesta.

Objavljeno
08. oktober 2014 15.43
MIDEAST-CRISIS/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Ankara − Med včerajšnjimi prokurdskimi demonstracijami protestnikov, jeznih zaradi neukrepanja turških oblasti in vojske proti skrajni sunitski milici Islamska država, ki pustoši po sirski provinci Kobani, je bilo po zadnjih informacijah ubitih najmanj 14 ljudi.

Protesti in nasilje so izbruhnili na jugovzhodu Turčije, razširili pa so se tudi v Istanbul, Ankaro in nekatera druga mesta, poroča agencija AFP. Med enimi najbolj srditih prokurdskih izgredov v zadnjih letih so se protestniki spopadli s policijo. Tako ena kot druga stran je menda uporabila orožje, policija pa še solzivec in vodne topove. Osem smrtnih žrtev so zabeležili v mestu Diyarbakir, kjer so ponoči potekali najbolj srditi spopadi, nastala pa je tudi velika gmotna škoda. O dveh žrtvah poročajo iz mest Mardin in Siirt, en človek je bil ubit v mestu Batman in drugi v mestu Mus.

Oblasti so pozneje na ulice mest Diyarbakir, Mardin in Van, kjer je kurdsko prebivalstvo še posebej številno, namestile vojsko, ki bo zagotavljala upoštevanje policijske ure. To so na območju nazadnje uvedli leta 1992 med oboroženim uporom Kurdske delavske stranke (PKK), tokrat pa bo veljala do četrtka zjutraj.

Novi protesti so predvideni tudi za danes.