Trump po domnevnem napadu s kemičnim orožjem: treba bo plačati visoko ceno

Odzval se je tudi papež Frančišek, ki je dejal, da samo dialog lahko pripelje do miru.

Objavljeno
08. april 2018 11.35
Syria
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Damask – Sirska vojska je v napadu na enklavo Vzhodna Guta, ki velja za zadnjo trdnjavo upornikov, po navedbah človekoljubnih organizacij domnevno uporabila kemično orožje.

Kot so sporočile bele čelade, je v soboto zvečer helikopter nad Dumo odvrgel bombo s kemičnim orožjem. Po zadnjih podatkih je napad, v katerem je bil po njihovih besedah uporabljen klor, zahteval najmanj 48 smrtnih žrtev. 42 ljudi so našli mrtvih na njihovih domovih, šest pa jih je umrlo med zdravljenjem. V bolnišnice so prepeljali še okoli 500 ljudi, ki so imeli simptome, značilne za izpostavljenost kemični snovi.

Neodvisni viri poročil o napadu s kemičnim orožjem še niso potrdili. Tudi Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu tega še ni potrdil.

Ameriški predsednik Donald Trump pa je poudaril, da bo treba plačati visoko ceno in sirskega predsednika Asada označil za žival.

»Mnogo mrtvih, tudi žensk in otrok, v brezumnem kemičnem napadu v Siriji. Predsednik Putin, Rusija in Iran so odgovorni za podporo živali Al Asada. Plačali bodo visoko ceno,« je na tviterju zapisal Donald Trump.

Moskva je zanikala trditve, da bi sirski režim uporabil kemično orožje. »Takoj, ko bo Duma osvobojena upornikov, smo pripravljeni poslati ruske strokovnjake za radiološko, kemijsko in biološko obrambo, da zberejo podatke, ki bodo potrdili, da so te navedbe izmišljene,« je povedal vodja ruskega centra za spravo med sprtimi stranmi v Siriji, generalmajor Juri Jevtušenko.

Zaskrbljenost zaradi domnevnega napada s kemičnim orožjem je danes izrazil tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres.

Odzval se je tudi papež Frančišek, ki je dejal, da »ne obstajata dobra in slaba vojna. Nič ne upravičuje uporabe uničevalskega orožja proti nedolžnim ljudem ali narodnim skupinam«. Izrazil je tudi upanje, da bodo politiki in vojaški voditelji stopili na pot posredovanja. »Samo dialog lahko pripelje do miru« je dejal papež.

Foto: Sirijska civilna zaščita


»Sirski režim Bašarja al Asada in njegovi podporniki morajo odgovarjati, morebitne prihodnje napade pa je treba takoj preprečiti,« je povedala tiskovna predstavnica ameriškega State Departmenta Heather Nauert. Če se bodo domnevne izkazale za pravilne, bo morala zaradi svoje »neomajne podpore« sirskemu režimu del odgovornosti prevzeti tudi Rusija.

Tudi sirska državna tiskovna agencija Sana je navedbe o uporabi kemičnega orožja označila za neresnične. »Nekateri mediji, ki so znani po svoji podpori teroristom, so trdili, da je vojska v Dumi uporabila kemično orožje,« je zapisala agencija. Tovrstna poročila so namenjena zgolj temu, da bi ovirali napredovanje sirskih sil, je še navedla Sana po poročanju dpa.

Foto: Sirijska civilna zaščita


Po propadu pogajanj med uporniško skupino Džaiš al Islam, ki nadzoruje Dumo, je sirski režim v petek začel izvajati letalske napade na mesto, v katerih je doslej po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice umrlo najmanj 80 civilistov.

Sana je poročala, da je skupina zaprosila za nadaljevanje pogajanj, režim pa jih bo tako danes tudi nadaljeval.

Sirske vladne sile so ob podpori ruske vojske 18. februarja pričele ofenzivo na Vzhodno Guto. Doslej so uspele zavzeti okoli 95 odstotkov enklave.