V Siriji umrl slovenski državljan

Več medijev poroča, da je na sirskih bojiščih na strani upornikov pred meseci domnevno umrl slovenski državljan Jure Korelec.

Objavljeno
30. september 2014 22.06
SYRIA-CRISIS/
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana − Več slovenskih medijev poroča, da je bil na bojišču v Siriji že pred več meseci ubit slovenski državljan. Na policiji so za STA pojasnili, da razpolagajo s podatkom, da je mneda v Siriji izgubil življenje slovenski državljan, a tega zaradi razmer niso mogli potrditi. O tem, ali je bil ubit na bojišču, policija doslej ni prejela uradnega obvestila.

Novico o tem, da je bil v spopadih v Siriji domnevno ubit slovenski državljan, je danes objavilo več slovenskih medijev, nekateri se sklicujejo na vire blizu varnostno-obveščevalnih virov, na policiji pa so z informacijami za zdaj skopi.

Vodja konzularnega sektorja na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je za STA pojasnil, da tudi pri njih te novice ne morejo potrditi. Za zdaj je vse na ravni domnev, brez uradne potrditve, zato se s tem doslej niso ukvarjali.

Za ukrepanje konzularnega sektorja MZZ, kot je npr. obveščanje svojcev, bi namreč morala najprej priti ustrezna informacija oziroma potrditev od sirskih oblasti, ki pa je ni bilo. Na vprašanje, ali je morda prošnja za pomoč na MZZ prišla od svojcev ubitega oziorma pogrešanega Slovenca, je Šter odgovoril, da misli, da tudi te ni bilo.

Kot sicer piše spletni portala Slovenske novice, naj bi po neuradnih informacijah v Siriji pred pol leta umrl Slovenec Jure Korelec, ki se je tam boril na strani islamskih ekstremistov. V Sirijo je odpotoval s skupino Slovencev sredi julija lani, a se edini od peterice ni nikoli vrnil. Po njihovih podatkih, je star 29 let in prihaja iz Zgornje Senice pri Medvodah

Poleg njega so bili v skupini še R. Ž., B. S., R. Š. in M. C. Vsi štirje naj bi se iz Sirije v Slovenijo vrnili po mesecu in pol, a Korelec, kot so za 24ur neuradno potrdili iz krogov blizu slovenskih varnostno-obveščevalnih virov, se nikoli ni.

Uril naj bi se pri imamu Bilalu Bosniću v Bužimu v BiH, od tam pa je čez Turčijo odpotoval na bojišča v Sirijo. Po podatkih obveščevalcev se je bojeval v mestu Raka, prestolnici kalifata, ki so ga razglasili džihadisti Islamske države.

V Sirijo naj bi se po podatkih Televizije Slovenija odpravil okoli novega leta in se tam pridružil upornikom, ki so se borili proti režimu predsednika Bašarja Al Asada. Ubit je bil domnevno aprila. Kot so še poročali, se je mladenič že pred časom spreobrnil v islam in sprejel muslimansko ime Jusuf.