V Švici začetek jemenskih mirovnih pogajanj

Na območju konflikta je začela veljati sedemdnevna prekinitev spopadov.

Objavljeno
15. december 2015 15.24
YEMEN-SECURITY/
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Ženeva − V Švici so se danes začela mirovna pogajanja med sprtimi stranmi v Jemnu, hkrati pa je na območju konflikta začela veljati sedemdnevna prekinitev spopadov, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Več kot leto trajajoči jemenski konflikt poteka med vladnimi silami predsednika Abedraba Mansurja Hadija, ki uživajo podporo mednarodne koalicije pod vodstvom Saudske Arabije, in uporniškimi Hutiji. Po podatkih ZN je bilo od marca, odkar je koalicija pod vodstvom Saudske Arabije začela letalske napade, v Jemnu ubitih več kot 5800 ljudi, med katerimi je bila približno polovica civilistov. Ranjenih jih je bilo več kot 27.000, piše STA.

»Cilj pogovorov je vzpostavitev trajnega in splošnega premirja ter zagotovitev izboljšanja humanitarne situacije in vrnitve k mirni politični tranziciji,« je povedal Ahmad Fawzi, tiskovni predstavnik Združenih narodov, ki vodijo pogovore. Po njegovih besedah delegaciji obeh strani sestavlja po dvanajst pogajalcev in šest svetovalcev, ki se pogovarjajo na tajni lokaciji v Švici.

»Prekinitev spopadov, ki je začela veljati danes, bi lahko pomenila konec nasilja v Jemnu ter napredek, ki bi temeljil na pogajanjih in soglasju,« je po navedbah STA ocenil posebni odposlanec ZN za jemensko krizo Ismail Uld Šejk Ahmed. »Mir je osnovni pogoj za ponovno zgraditev Jemna, sanacijo osnovne infrastrukture, reševanje posledic vojne, zagotovitev ustreznega okolja za normalizacijo življenja in ponoven zagon gospodarske aktivnosti,« je dodal.