V Ukrajini drugi ruski konvoj s humanitarno pomočjo

Konvoj tovornjakov je prek meje brez spremstva prepeljal 2000 ton dobrin.

Objavljeno
13. september 2014 18.27
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA

Moskva - Rusija je prebivalcem na vzhodu Ukrajine, ki je pod nadzorom separatistov, dostavila drugo pošiljko humanitarne pomoči. Konvoj tovornjakov je prek meje brez spremstva prepeljal 2000 ton dobrin, poročanje ruske državne televizije povzema francoska tiskovna agencija AFP.

»Druga humanitarna misija je v Doneški bazen dostavila 2000 ton pomoči,« je sporočila televizija Rosija 24. »Hrana, medicinske zaloge in topla oblačila so bila dostavljena v Lugansk,« so navedli.

Prvih 70 tovornjakov so že razložili in so na poti nazaj v Rusijo. Ves tovor naj bi razložili z vozil do 17. ure po srednjeevropskem času.

Rusija je prvi konvoj humanitarne pomoči z več kot 200 tovornjaki v Ukrajino poslala avgusta. Dejstvo, da je tovor krenil na pot, preden je bil v zvezi s tem dosežen dogovor z Ukrajino in Rdečim križem, je močno ujezilo Kijev.

Današnje poti konvoja v Moskvi niso želeli komentirati, pri čemer so se sklicevali na občutljivost situacije.

Ruski mediji so pred tem poročali, da je konvoj več kot 300 tovornjakov proti Ukrajini odpeljal žita, testenine, sladkor, zdravila, gorivo, električne agregate in odeje.

Nova humanitarna pomoč v Ukrajino prihaja, potem ko so predstavniki Kijeva in upornikov pod okriljem Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) dosegli dogovor o prekinitvi ognja. V dogovoru sta se strani dogovorili za umik enot, dostop za konvoje s humanitarno pomočjo in izmenjavo zapornikov po načelu »vsi za vse«.

Lavrov obtožil ZDA, da izkoriščajo krizo

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je danes ZDA obtožil, da izkoriščajo krizo v Ukrajini, da bi prekinile gospodarske vezi Rusije z Evropsko unijo. Po njegovem mnenju želijo ZDA prisiliti evropske države, da bi kupovale ameriški plin, ki je precej dražji od ruskega.

»ZDA poskušajo izkoristiti krizo v Ukrajini za prekinitev gospodarskih vezi med EU in Rusijo in prisiliti Evropo, da bi kupovala ameriški plin po precej višjih cenah,« je dejal Lavrov v pogovoru za rusko televizijo Center TV.

Po njegovih besedah želi Washington izkoristiti petmesečni konflikt v Ukrajini, da bi Evropo gospodarsko odtrgal od Rusije in si zagotovil najugodnejše pogoje v kontekstu pogajanj o sklenitvi čezatlantskega trgovinskega in investicijskega partnerstva.

Lavrov je obtožil ZDA, da želijo Evropi vsiliti ameriški utekočinjeni plin po cenah, ki ne morejo biti konkurenčne cenam ruskega plina. EU iz Rusije dobi približno tretjino plina.

Vodja ruske diplomacije je še dejal, da je EU pripravljena žrtvovati svoje gospodarstvo za politiko. O tem po njegovem govori dejstvo, da se je unija za nov sveženj sankcij proti Rusiji dogovorila na dan, ko je bil v Minsku podpisan dogovor o prekinitvi ognja na vzhodu Ukrajine.

Putinu očita željo po uničenju samostojne Ukrajine

Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je obtožil ruskega predsednika Vladimirja Putina, da želi izbrisati Ukrajino kot neodvisno državo. »Njegov cilj je zavzeti celotno Ukrajino (...) želi izbrisati Ukrajino kot neodvisno državo,« je prepričan Jacenjuk.

Cilj Putina po besedah ukrajinskega premiera ni le zavzetje separatističnih regij Doneck in Lugansk. Kot je Jacenjuk menil danes v Kijevu, ruski predsednik želi uničiti neodvisno Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinski premier je danes menil, da dvostranski dogovor z Rusijo ni najboljša zamisel, zato je ZDA in EU pozval k neposrednemu sodelovanju v mirovnih pogovorih, da bi zagotovili ukrajinsko neodvisnost in suverenost. »Rusi nas bodo izigrali,« se boji Jacenjuk, ki je prepričan, da Putin želi še en zamrznjen konflikt, v okviru katerega bi se lahko polastil ukrajinskih bogastev.