Varnostni svet ZN soglasno podprl resolucijo o Siriji

Resolucija o mirovnem načrtu ne omenja politične usode Bašarja al Asada.

Objavljeno
19. december 2015 09.24
UN-SYRIA-CONFLICT-RESOLUTION-TALKS
Mo. B., STA
Mo. B., STA
New York – Varnostni svet ZN je v petek soglasno sprejel resolucijo, ki izrisuje nadaljevanje mirovnega procesa za končanje državljanske vojne v Siriji. Ta proces vključuje tudi vlado predsednika Bašarja Asada, katerega usoda v resoluciji ni omenjena, kar pomeni, da so ZDA za zdaj dale na stran zahteve po njegovem odstopu, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Gre za enega redkih prikazov enotnosti varnostnega sveta ZN glede Sirije, ki je bil doslej razdeljen zaradi zahtev zahodnih držav, da se Asada obsodi in zahteva njegov umik s položaja.

Rusija je to doslej zavračala. Ameriški državni sekretar John Kerry je pred dnevi v Moskvi dejal, da Asadova usoda za zdaj ni ključna in kompromis je postal mogoč, poroča STA.

Resolucija priznava, da mirovni proces konflikta v Siriji ne bo rešil, ker teroristične skupine kot sta Islamska država (IS) in fronta Al Nusra v njem ne bodo sodelovale. Definicija terorističnih skupin še vedno ni rešena, saj mora Jordanija šele uskladiti mnenja držav o tem kdo je terorist in kdo ni.

Pred glasovanjem v varnostnem svetu so zunanji ministri 17 držav razpravljali o tem in vsaka je dala svoj seznam terorističnih organizacij. Jordanija je sporočila, da so nekateri podali seznam z desetimi, drugi s 15, tretji pa kar z 20 organizacijami.

Resolucija naroča generalnemu sekretarju ZN Banu Ki Munu naj skliče predstavnike opozicije in vlade na formalna pogajanja o politični tranziciji Sirije.

Začela naj bi se zgodaj januarja, v šestih mesecih bi morala nastati verodostojna in vključujoča vlada, ki bo pod nadzorom ZN v 18 mesecih pripravila svobodne in poštene volitve.

Vzporedno s pogajanji naj tečejo tudi prizadevanja za prekinitev ognja, Ban Ki Moon pa mora v roku meseca dni predlagati način za nadzor nad sklenjenim premirjem.

Prekinitev ognja ne velja za ofenzivne ali defenzivne operacije proti teroristom, ki pa seveda še niso povsem definirani. Resolucija med drugim tudi poudarja, da bodo o usodi svoje države odločali Sirci, še piše STA.