»Veliki, veliki spopad« s Severno Korejo je realna nevarnost

Po grožnjah z jedrsko vojno je Washington Pjongjangu ponudil dialog, a le pod pogojem, da se bodo pogovarjali o razorožitvi.

Objavljeno
28. april 2017 12.13
Norht Korea Master Brinksmanship
Zorana Baković
Zorana Baković

»Obstaja možnost, da se bomo zapletli v velik, velik spopad s Severno Korejo,« je ameriški predsednik Donald Trump ocenil v četrtkovem intervjuju za agencijo Reuters. »Absolutno.« A bi, kot je dodal, spor s Pjongjangom raje rešil po diplomatski poti.

Še več, državni sekretar Rex Tillerson je v pogovoru z novinarjem ameriškega nacionalnega javnega radia NPR izjavil, da je ameriška administracija odprta za neposredni dialog s Severno Korejo, vendar samo, če bo na dnevnem redu pogovorov tudi pripravljenost Pjongjanga, da se odpove jedrskemu orožju.

»Če poslušate Severne Korejce, ti pojasnjujejo, da imajo jedrsko orožje, ker verjamejo, da je to edini način za zagotovitev obstoja njihovega režima,« je pojasnil Tillerson: »Upamo, da jih bomo uspeli prepričati v naslednje: ne potrebujete orožja za obstanek režima ... mi se ne zavzemamo za njegov kolaps in ne poskušamo pospešiti združitve Korejskega polotoka, ampak ga želimo le denuklearizirati.«

Kitajska je nemudoma pozdravila ameriško nenadno pripravljenost na dialog s Pjongjangom.

Japonski premier Šinzo Abe je med četrtkovim obiskom v Rusiji skupaj s predsednikom te države Vladimirjem Putinom pozval vse vpletene države k mirnemu in konstruktivnemu dialogu. Abe je med pogovori s Putinom izrazil upanje, da bo Moskva prevzela aktivnejšo vlogo pri umirjanju korejske krize, oba pa sta se zavzela za obnovitev šeststranskih pogajanj o denuklearizaciji Korejskega polotoka, v katerih so sodelovale obe Koreji, Kitajska, Japonska, ZDA in Rusija.

Severna Koreja se je na umirjanje tonov na drugi strani Tihega oceana odzvala tako, da je presedlala na virtualne grožnje in objavila nov propagandni video, ki prikazuje simulacijo napada na ameriško bojno flotiljo in letalonosilko razreda Nimitz ter raketiranje Bele hiše. Rezidenca ameriškega predsednika je v videu prikazana skozi merek, medtem ko letalonosilka konča v plamenih. Opozorilo, da je Severna Koreja pripravljena na vojno, je tokrat usklajeno s približevanjem letalonosilke Carl Vinson in spremljevalnega ladjevja korejskim obalam.

Ameriška letalonosilka Carl Vinson s spremljevalnim ladjevjem pluje proti Korejskemu polotoku. Foto: AP

Kitajski zunanji minister Wang Yi je v četrtek izrazil zaskrbljenost, da bi lahko razmere ušle izpod nadzora. To je dejal med srečanjem z ruskim diplomatom v New Yorku, kjer se zunanji ministri članic varnostnega sveta OZN zbirajo pred zasedanjem, ki mu bo danes predsedoval Rex Tillerson. Trump ne skriva, da na tem zasedanju pričakuje sodelovanje Kitajske pri krepitvi pritiska na Pjongjang, da bi ga prepričali v opustitev načrtov o novem jedrskem poskusu.

V intervjuju za Reuters je Trump kitajskega predsednika Xi Jinpinga označil za »dobrega človeka«, ki se na vse kriplje trudi ukrotiti Pjongjang. »Morda res ne more storiti veliko, verjamem pa, da bi rad bil sposoben tega.«