Vladimir Putin je snel rokavice

Po razkritju, da je rusko letalo nad Sinajem strmoglavilo zaradi terorizma, še bolj odločno proti Islamski državi.

Objavljeno
17. november 2015 18.47
Polona Frelih, zunanja politika
Polona Frelih, zunanja politika
»Umor naših ljudi na Sinaju sodi med najbolj krvave teroristične napade. Z naših duš in src ne bomo brisali solz. Ostale bodo za vedno. To nam ne bo preprečilo, da bi našli zločince. Kjerkoli se že skrivajo, jih bomo našli. In kaznovali!« je ruski predsednik Vladimir Putin odprl lov za storilci terorističnega napada, v katerem je nad Sinajem umrlo 224 ljudi, povečini državljanov Ruske federacije. Kmalu zatem so z ruskih ladij v Sredozemskem morju proti položajem Islamske države v Raki poletele rakete.

Zahodne tajne službe so na podtaknjeno bombo na letalu Airbus A321 namigovale že kmalu po tragičnem dogodku, Rusija pa je vztrajala, da je treba počakati na izsledke uradne preiskave. »Analiza naših strokovnjakov je pokazala, da je med letom eksplodirala bomba domače izdelave, ki je vsebovala do kilogram TNT-ja. Zaradi tega je letalo razpadlo v zraku in trupla so bila raztresena na ogromnem območju. Brez dvoma lahko zaključimo, da je šlo za teroristično dejanje,« je v ponedeljek pozno zvečer oznanil vodja ruske tajne službe FSB Aleksander Bortnikov. FSB je za vsakršno informacijo, ki bo priperljala do storilcev strašnega zločina, objubila nagrado v višini 50 milijonov dolarjev, kar je minogrede enak znesek kot so ga Združene države Amerike ponujale za informacije o Osami bin Ladnu. Egiptovske oblasti so včeraj na letališču v Šarm El Šejku že sprožile obsežno racijo, med katero so pridržale 17 ljudi. Dva od njih sumijo, da sta pomagala na letalo vtihotapiti eksplozivno napravo.

Na zasedanju, ki je v Kremlju potekalo v ponedeljek pozno zvečer, je Putin nosil žalno črno obleko, na njem pa so se z minuto molka poklonili spominu na 224 umrlih na letu ruske letalske družbe Kogalimavia oziroma Metrojet na letu iz Šarm El Šejka v severno rusko prestolnico Sankt Petersburg. V doslej največji tragediji ruskega civilnega letalska so umrle cele družine, tudi 10. mesečna Darina Gromova skupaj z materjo in očetom. »Bodo zdaj uporabniki FB svoje profile nadeli v barve ruske zastave? Koliko prestolnic bo svoje stavbe osvetljevalo v rusko trobojnico? Koliko svetovnih voditeljev bo izreklo solidarnost z Rusi?‹ se ljudje po vsem svetu sprašujejo, zakaj je terorističen napad v Parizu deležen večje pozornosti kot terorizem v Rusiji, Libanonu ali kjerkoli drugje po svetu.

Že videna odločnost

»Rusija se ni prvič soočila z barbarskim terorističnim zločinom«, je spomnil Putin in tajnim službam zabičal, naj teroriste najdejo za vsako ceno. »To bomo počeli, dokler bo potrebno. Spoznali jih bomo poimensko. Iskali jih bomo povsod. Našli jih bomo na katerikoli točki našega planeta in jih kaznovali,« se je odzval podobno odločno kot ob začetku II. čečenske vojne, med katero se je povzpel na oblast. Rusko zunanje ministrstvo je pooblastil, naj se s prošnjo za pomoč obrne na vse ruske partnerje, pozneje pa se je na ruskem obrambnem ministrstvu posvetoval, kako rusko operacijo v Siriji narediti še bolj efektivno. »Teroriste moramo iskati brez kakršnihkoli omejitev,« se je skliceval na pravico do samoobrambe, ki jo ima Rusija v skladu z ustanovno listino Združenih narodov. Poostren boj proti Islamski državi je Rusija objavila dan po srečanju voditeljev G20 v Turčiji, na katerem so se zavezali k skupnemu boju proti zloglasni teroristični mreži, ki je 12. novembra v video posnetku Rusiji zagrozila s še enim napadom. Tokrat na domačih tleh.

Islamsko državo financira 40 držav

Ruski predsednik Vladimir Putin je na zasedanju G20 snel rokavice in predstavil dokaze o tem, da Islamsko državo financira kar 40 držav, med njimi tudi nekatere članice G20. Opozoril je, da je treba Islamski državi preprečiti ilegalno trgovanje z nafto. »Kolegom sem predstavil fotografije iz vesolja in letal, ki jasno kažejo, da gre za izjemno razširjeno prakso. Kolona cistern je dolga več ducatov kilometrov,« je pojasnil novinarjem in dodal, da zdaj ni pravi čas za ugotavljanje, katera države je bolj učinkovita pri obračunu z Islamsko državo, saj je v tem trenutku bolj pomembna čim širša koalicija. »Teroristi nafto prodajajo zelo poceni in tiste države, ki jo kupujejo in potem dražje prodajajo naprej, v resnici financirajo terorizem, ki se bo prej ali slej kot bumerang vrnil nazaj k njim,« je bil ruski voditelj jasen že na lanskem zasedanju Valdajskega kluba. Takrat je Združene države tudi obtožil, da še iz časov afganistanske vojne ponavljajo eno in isto napako in sponzorirajo Islamske teroriste.

Takoj po končanem vrhu G20 v Antaliji so Združene države napovedale, da so njihova letala začela bombardirati cisterne, s katerim Islamska država tihotapi nafto proizvedeno v Siriji. Zastavlja se vprašanje, zakaj se je uradni Washington za to odločil šele zdaj, če je vseskozi vedel, kje se konvoji nahajajo? Da so v Washingtonu že pred leti predvideli nastanek Islamske države na vzhodu Sirije in nevarnost njene širitve v Irak, razkriva tajni dokument ameriške vojaške obveščevalne službe iz leta 2012, katerega objavo je po sodni poti dosegla civilnodružbena organizacija Judical Watch.