Za Asada britanski napadi v Siriji nezakoniti in bodo le podžgali terorizem

Teror je po Asadovih besedah kot rak, ki se ga je treba lotiti s celovito strategijo, tudi z vojaki na terenu.

Objavljeno
06. december 2015 17.48
SYRIA-CONFLICT
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

London − Britanski zračni napadi proti skrajnežem Islamske države v Siriji so nezakoniti in bodo le spodbudili širjenje terorizma, je v danes objavljenem intervjuju za britanski časnik The Sunday Times povedal sirski predsednik Bašar al Asad.

»Bo škodljivo, nezakonito in spodbudilo bo terorizem, kar se je že zgodilo, ko je koalicija začela z napadi pred okoli letom dni,« je po pisanju Slovenske tiskovne agencije povedal Bašar, potem ko je britanski parlament potrdil pridružitev Velike Britanije letalskim operacijam koalicije pod vodstvom ZDA v Siriji.

Teror je po Asadovih besedah kot rak, ki se ga je treba lotiti s celovito strategijo, ki bi zajemala tudi sodelovanje z vojaki na terenu. »Ne moreš izrezati dela raka. Tovrstna operacija je kot odstranitev dela raka in bo samo prispevala k njegovemu hitrejšemu širjenju po telesu,« je dejal sirski predsednik.

Poudaril je, da Islamske države ne bo moč premagati samo z zračnimi napadi ter brez sodelovanja z vojaki na terenu in podpore splošne javnosti in vlade, piše STA.

Velika Britanija je letalske napade začela v četrtek, ko je bombardirala naftno polje pod nadzorom Islamske države le nekaj ur po parlamentarni odobritvi vojaškega posredovanja.

Zračne napade v Siriji z odobritvijo in sodelovanjem sirske vlade že več kot dva meseca izvaja Rusija. Asad je sicer po drugi strani že večkrat kritiziral koalicijo pod vodstvom ZDA, ker da so njeni napadi neučinkoviti, še dodaja STA.