Začetek »velike bitke« za Rako

Sirske demokratske sile, ki jih podpirajo ZDA, so z vzhoda že vstopile v glavno urbano trdnjavo Islamske države.

Objavljeno
06. junij 2017 13.47
Mo. B.
Mo. B.

Koalicija arabsko-kurdski sil, združenih pod imenom Sirske demokratske sile (SDF), je danes sporočila, da začenjajo »veliko bitko« za sirsko mesto Raka, ki je obveljala za prestolnico samooklicane Islamske države. V mesto so vstopili z vzhoda.

Sile SDF so se s podporo zračnih sil mednarodne koalicije za boj proti IS, ki jo vodijo ZDA, vse od novembra prebijale do Rake in jo obkolile s severa, zahoda in vzhoda. Edina pot iz mesta vodi na jug, čez reko Evfrat.

»S pomočjo vojnih letal mednarodne koalicije in najbolj modernega orožja, ki smo ga dobili, bomo Rako prevzeli od Daeša [drugo ime za IS],« je danes zjutraj povedal predstavnik sil SDF Talal Selo. Civiliste v mestu je pozval, naj se izogibajo položajem IS in frontnim bojnim črtam.

Bitka za Rako bo vsekakor dolga in krvava. Pripadniki IS že mesece utrjujejo svoje pozicije v mestu, postavljajo ovire, nad ulicami pa razpenjajo tkanine, da bi se zaščitili pred zračnimi napadi. Mesto obkroža pas min in pa nadzorne točke. Ameriška tiskovna agencija AP še dodaja, da so džihadisti vsem moškim v mestu ukazali, da se oblečejo podobno kot pripadniki IS.

Video: naznanilo o začetku operacije

Koliko civilistov je v mestu, ni znano. S stopnjevanjem intenzivnosti obstreljevanja se je število žrtev v zadnjih tednih močno povečalo. Sirski observatorij za človekove pravice je včeraj poročal, da je v zračnem napadu mednarodnih koalicijskih sil umrlo 21 civilistov, ki so s čolni poskušali zbežati čez Evfrat. Po podatkih iste organizacije je v zračnih napadih med 23. aprilom in 23. majem letos v Siriji umrlo najmanj 225 civilistov.

Ameriška vojska medtem ocenjuje, da so napadi koalicijskih sil od leta 2014 v Siriji in Iraku zahtevali 352 civilnih žrtev, je poročala Al Džazira.