Zadnja trohica razuma ali zatišje pred viharjem?

Severna Koreja je na praznik svojih oboroženih sil ostala razmeroma tiho, je pa ponovila grožnje ameriški »armadi«.

Objavljeno
25. april 2017 13.01
North Korea New Big Day
Zorana Baković
Zorana Baković

V južnokorejsko pristanišče Busan je že vplula ameriška jedrska podmornica Michigan, letalonosilko Carl Vinson s spremljevalnim ladjevjem pa na Korejskem polotoku pričakujejo v četrtek. Severna Koreja se je medtem tudi v torek vzdržala novega preizkusa rakete oziroma jedrske bombe, namesto tega pa je praznik svojih oboroženih sil počastila z največjimi artilerijskimi vajami s pravim strelivom doslej.

V manevrih, ki potekajo v okolici vzhodnega pristaniškega mesta Vonsan, sodeluje od 300 do 400 kosov artilerijskega orožja, po poročanju južnokorejske tiskovne agencije Jonhap pa jih osebno nadzira sam veliki vodja Kim Džong Un.

Vse okoliške države so sicer še vedno v polni pripravljenosti za primer izbruha oboroženega spopada in pozorno spremljajo, ali bo severnokorejska vojska 85. obletnico svojega obstoja vendarle proslavila z novim jedrskim poskusom ali izstrelitvijo medcelinske rakete. Toda zdi se, da je Pjongjang dobro ocenil tveganje in je zgolj ponovil verbalne grožnje, da bo bližajočo se ameriško letalonosilko, če bi si drznila napasti Severno Korejo, spremenil v »kup železja«.

Zadnje topniške vaje severnokorejske vojske menda osebno nadzira sam veliki vodja Kim Džong Un. Foto: Wong Maye-E/AP

»Šok terapija« za Pjongjang

Visoki predstavniki zunanjih ministrstev ZDA, Japonske in Južne Koreje so se na torkovem sestanku v Tokiu uskladili o uporabi »šok terapije« za primer, če bi se severnokorejsko vodstvo odločilo za nov jedrski poskus. V mislih so imeli drastično omejitev vseh virov energije, financ in vsega drugega, kar režim v Pjongjangu vzdržuje pri življenju.

Diplomati so novinarjem pojasnili, da je bil pogoj za tovrsten sveženj ukrepov dosežen s kitajskim strinjanjem z načrtom, vendar je predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Shuang izrazil zadržanost do trditve, da se Peking strinja s takšno »šok terapijo«. »Razmere na Korejskem polotoku so trenutno zapletene, občutljive in napete,« je dejal: »Odločno pozivamo vse vpletene države, naj se, glede na to, da so bile Severni Koreji z resolucijami varnostnega sveta OZN že postavljene jasne prepovedi razvoja jedrskega in raketnega programa, vzdržijo dejanj, ki bi še dodatno povečale napetost.«

Ameriški predsednik Donald Trump medtem na več načinov daje vedeti, da ni zadovoljen z učinki multilateralizma, še posebej z učinki resolucij, izglasovanih v varnostnem svetu OZN. V ponedeljek je najprej sklical vse veleposlanike držav članic varnostnega sveta in jim položil na dušo, da vzdrževanje statusa quo na Korejskem polotoku ni več smiselno. Svetovno organizacijo je označil za »neučinkovito« institucijo (angl. underperformer), ki pa da ima velik potencial. Dodal je, da mora biti varnostni svet pripravljen sprejeti precej bolj ostre sankcije proti Pjongjangu.

Za povečavo kliknite na grafiko

Enako nenavadno je bilo vabilo Bele hiše vsem članom ameriškega senata na posvet o Severni Koreji v sredo, kar je še eno sporočilo Pjongjangu, da ima Trumpova administracija zelo resne namene narediti obrat v svojem odnosu do Korejskega polotoka. Posvet so sprva nameravali izpeljati v »gluhi sobi« na Kapitolu, toda Trump je potem zahteval, naj se stoterica senatorjev vendarle zglasi v Beli hiši, kjer jim bosta državni sekretar Rex Tillerson in obrambni minister Jim Mattis predstavila svoje poglede na izzive, ki jih postavlja Severna Koreja.

Jedrska podmornica Michigan je ena od največjih aktivnih podmornic na svetu, oborožena pa je s 154 manevrirnimi raketami Tomahawk, s katerimi je mogoče napasti tudi do 1600 kilometrov oddaljene tarče. Potuje s hitrostjo skoraj 50 kilometrov na uro, pod vodo lahko ostane do štiri mesece, trenutno pa je na njenem krovu tudi okoli 60 pripadnikov posebnih enot in nekaj miniaturnih podmornic, ki bi lahko odigrali vlogo v morebitni tajni operaciji na severnokorejskem ozemlju.

Podmornica Michigan je bila nazadnje v bližini Korejskega polotoka junija 2015. Južnokorejsko obrambno ministrstvo se pravkar dogovarja o skupnih vojaških vajah z ameriško bojno flotiljo z letalonosilko Carl Vinson na čelu, ko bo ta priplula do razžarjenega polotoka.

Ameriška podmornica Michigan pred busanskim pristaniščem. Foto: Reuters

Med pričakovanjem nadaljnjega toka dogodkov se Japonci pripravljajo na beg v zaklonišča v primeru severnokorejskega raketiranja njihovih mest. Oblasti so državljanom sporočile, da bodo imeli v tem primeru za odhod na varno največ deset minut časa, morda pa niti toliko, če izstrelkov ne bodo pravočasno opazili. Če se jim ne bo uspelo pravočasno zateči v zaklonišča, jim svetujejo, da je najbolje, da se skrijejo pod mize.

Atmosfera bližajoče se nevarnosti je ena od sestavin napetosti, ki se dotika z realno mogočo katastrofo.