Po požaru odstopil guverner Kemerova

Aman Tulajev je presodil, da je po požaru, v katerem je življenje izgubilo 64 ljudi, njegov odstop edina primerna odločitev.

Objavljeno
01. april 2018 12.29
RUSSIA-FIRE/KEMEROVO
B. F. Ž., STA
B. F. Ž., STA

Moskva - Zaradi smrtonosnega požara v nakupovalnem centru v sibirskem Kemerovu je danes odstopil guverner te ruske regije Aman Tulejev. »Ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu sem predal odstopno pismo,« je v triminutnem video nagovoru dejal Tulejev po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Tulejev je sibirsko regijo vodil od leta 1997, teden dni po požaru, v katerem je umrlo 64 ljudi, pa je sporočil, da »s tako težkim bremenom« ne more ostati na položaju. Njegov odstop je »edina primerna odločitev,« je presodil.

Ni se srečal s svojci žrtev

Smrtonosni požar, v katerem je umrlo najmanj 41 otrok, je pretresel državo. Mnogi svojci žrtev so kritični do počasnega odziva gasilcev ter nezadostne opreme in neznanja policije. Tulejeva so med drugim kritizirali, ker ni obiskal prizorišča tragedije ali se srečal s preživelimi ali svojci žrtev.

Kljub protestom v mestu s 550.000 prebivalci je Putin sprva zavračal odslovitev 73-letnega guvernerja. Tokrat je njegov odstop sprejel, iz ruske volilne komisije pa so že sporočili, da bodo novega guvernerja v regiji volili 9. septembra.

Po navedbah ruskih preiskovalcev je bil nakupovalni center zgrajen brez zahtevanih dovoljenj. Doslej so aretirali sedem ljudi, vključno z vodjo urada za nadzor nad gradnjo stavb v regiji Kemerovo.

Preiskovalci so našli številne grozljive kršitve varnostnih standardov. Otroci so bili na primer zaklenjeni v sobah, požarni alarm ni deloval, zasilni izhodi pa so bili blokirani.