ZDA bodo oborožile kurdske milice v Siriji

Trumpovo slalomiranje med nujno potrebno lokalno vojsko za uničenje IS in ogorčenjem Natove Turčije.

Objavljeno
10. maj 2017 17.48
This Sunday, April 30, 2017 photo provided by the Syria Democratic Forces (SDF), shows a fighter from the SDF carrying his rifles as he looks over the northern town of Tabqa, Syria. U.S.-backed opposition fighters led by Syrian Kurdish forces captured
D. S.
D. S.
Washington se je pod novim predsednikom Donaldom Trumpom očitno odločil, da bo v boju proti Islamski državi odkrito dodatno oborožil tiste kurdske levičarske milice (YPG), ki so dejansko postale že vojska in ki nadzirajo večinoma kurdska ozemlje na severu Sirije. Američani jih očitno nujno potrebujejo za dokončno zmago nad džihadisti.

Kot je povedala tiskovna predstavnica Pentagona Dana White, je ameriški predsednik že v ponedeljek podpisal ukaz, s katerim ameriški vojski daje proste roke pri oboroževanju Kurdov na severu Sirije. Gre za tiste oborožene kurdske skupine, ki v okviru takoimenovane koalicije Sirskih demokratičnih sil (SDF) sodelujejo v boju proti Islamski državi in jih Američani potrebujejo, če hočejo zavzeti še zadnjo trdnjavo islamskih skrajnežev in samozvani sedež kalifata Rako.

Neustrašne pešmerge 

Da je predsednik Trump vodstvu Pentagona dal proste roke, in da se je za to odločil kljub protestom zavezniške Turčije, ki takemu oboroževanju Kurdov odločno nasprotuje tako zaradi svoje kurdske manjšine, kot zaradi prizadevanj  sirskih in iraških Kurdov za ustanovitev samostojne države, je v torek potrdil tudi tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer. Kurdske oborožene milice, ki zaradi svoje organiziranosti in motiviranost v Siriji veljajo za eno najbolj neustrašnih vojsk, bodo po trditvah ameriških virov od ZDA v prihodnje dobile izjemno učinkovito ameriško osebno pehotno orožje, strojnice in strelivo, pa tudi oklepna vozila, kar bo ob ustrezni zračni podpori ameriškega letalstva še povečalo njihovo učinkovitost. Američani naj bi se namreč po neizogibnem padcu iraškega Mosula pripravljali za naskok na še zadnjo trdnjavo Islamske države Rako, kamor se je po zadnjih porazih menda zateklo veliko džihadističnih skrajnežev. Za tak naskok pa ob dejstvu, da zahodne sile v Siriji nimajo svoje pehote, nujno potrebujejo neustrašne kurdske pešmerge (prostovoljce). Kot je dejala tiskovna predstavnica Pentagona Dana White, so kurdski vojaki skupaj s tako imenovanimi Sirskimi demokratičnimi silami praktično »edina kopenska sila, ki lahko v zelo bližnji prihodnosti  ob podpori ameriškega in zavezniškega letalstva zavzame Rako«. V Pentagonu se po njenih besedah zelo dobro zavedajo pomislekov in zaskrbljenosti Turčije, ki v Kurdih vidi svoje sovražnike, zato »vladi v Ankari zagotavljajo, da se bodo Združene države dosledno izogibale vsem nepotrebnim varnostnim tveganjem, in da bodo tudi v prihodnje prednostno ščitile svoje partnerje v Natu«. 

Erdoganovi »vampirji«  

V Ankari, kjer vse Kurde, tako svoje kot iraške in sirske skupaj z njihovim oboroženim krilom YPG, ki naj bi ga Američani zdaj odkrito dodatno oborožili, obravnavajo zgolj kot sestrsko vojaško organizacijo prepovedane Kurdske delavske stranke PKK, so seveda ostro proti takemu ameriškemu oboroževanju Kurdov. Na ta način samo še dodatno okrepljene kurdske milice, ki bi si tudi v očeh Američanov in sveta potem lahko pripele še zasluge za poraz Islamske države, so za Ankaro direktna pot k nastanku samostojnega Kurdistana, ki bi končno lahko združil med tri države (Turčijo, Sirijo in Irak) razcepljen narod. Turška vojaška letala so zato pred kratkim na severu Sirije, kjer se Ankara očitno bolj bojuje proti Kurdom in morebitnemu Kurdistanu, kot pa proti Islamski državi, napadla položaje kurdskih milic in pri tem ubila več kot dvajset vojakov. Ameriške patrulje zato po novem skupaj z borci YPG patruljirajo na območjih ob meji s Turčijo, kar Washington, ki za rešitev sirske krize očitno potrebuje tako zavezniško Natovo Turčijo, od koder (iz letalske baze Incirlik) nad Sirijo vzletajo tudi njegova letala, kot Kurde, diplomatsko pojasnjuje s prizadevanji za deeskalacijo nepotrebnih napetosti. Česar pa Ankara nikakor ni pripravljena razumeti. Turški predsednik Erdogan je namreč pred kratkim točno tiste borce iz vrst kurdske YPG, ki jih namerava Pentagon zdaj dodatno oborožiti, označil za »vampirje«, ki se hranijo »s tujo krvjo in solzami«. Zato bo zelo zanimivo videti, kaj bo vse močnejši »sultan z Bosporja«, ki v Siriji očitno igra svojo regionalno igro, povedal o odnosih med ZDA in Turčijo prihodnji teden, ko ga bo v Washingtonu gostil predsednik Donald Trump.