ZDA bodo oborožile Kurde kljub nasprotovanju Turkov

Poslali naj bi jim strelivo, ročno orožje, mitraljeze in oklepna vozila. Kdaj bodo začeli z dobavo, ni znano.

Objavljeno
10. maj 2017 01.21
SYRIA-KURDS-CONFLICT-RAQA
M. Č.
M. Č.

Ameriški predsednik Donald Trump bo dodatno oborožil kurdske bojevnike v Siriji. Pentagon je pojasnil, da je takšna odločitev »ključna za zagotovitev zmage« oziroma ponovne osvoboditve mesta Raka, ki velja za trdnjavo skrajne sunitske skupine Islamska država. A sočasno utegne razrahljati vezi s Turčijo.

»Dobro se zavedamo pomislekov Turčije,« je po poročanju agencije Reuters dejala predstavnica obrambnega ministrstva Dana White. ZDA turškim državljanom in vladi zagotavljajo, da želijo tako zaščititi svoje zaveznike v Natu, obenem pa zmanjšati dodatna varnostna tveganja. Kdaj bodo začeli z dobavo orožja, še ni znano.

Ankari takšna odločitev ni po volji in ji odločno nasprotuje, saj kurdsko skupino YPG [Kurdske sile za ljudsko zaščito], ki deluje na območju Sirije, obravnava kot teroristično organizacijo. Očitajo ji namreč sodelovanje s Kurdsko delavsko stranko PKK, ki je v Turčiji prepovedana. Zato tudi od drugih držav pričakuje, da jo obravnavajo kot takšno. Washington pa je v sirskih Kurdih doslej videl pomembnega zaveznika v boju proti Islamski državi in jim je stal ob strani, ko je nastopila proti vojaško precej oslabljeni Islamski državi.

Tokrat jim po navedbah britanske nacionalke BBC, ki se sklicuje na vir z ameriškega obrambnega ministrstva, pošiljajo strelivo, ročno orožje, mitraljeze, obenem pa še oklepna vozila. Po izteku napada pa želijo opremo nazaj.

Sicer pa proti Raki že meseca napreduje kolacija SDF, zavezništvo arabsko-kurdskih sil, ki jo bodo poskušali pred začetkom velike ofenzive obkoliti.

Pred začetkom vojne, marca 2011, je imela Raka okoli 240.000 prebivalcev, nato pa se je v mesto zateklo še 80.000 notranje razseljenih iz drugih koncev države. Sirske uporniške sile so mesto zavzele leta 2013. Leto pozneje je padlo v roke Islamske države, ki ga je razglasila za svojo prestolnico.