ZDA začele zračne napade na položaje IS v Siriji

Ameriški predsednik je pozdravil skupno vojaško operacijo z drugimi arabskimi državami. »Ta boj ni le Ameriški,« je povedal.

Objavljeno
23. september 2014 09.06
TOPSHOTS-SYRIA-CONFLICT
Mo. B., Š. P., Delo.si
Mo. B., Š. P., Delo.si

Washington, Damask − Napovedani odločni boj Zahoda proti pripadnikom skrajne sunitske skupine Islamske države se je danes ponoči prvič razširil na Sirijo, kjer so ZDA skupaj s podporo ali sodelovanjem Bahreina, Jordanije, Katarja, Saudske Arabije in Združenih arabskih emiratov izvedli več zračnih napadov.

Ameriški predsednik Barack Obama je v govoru po napadu pozdravil podporo arabskih držav pri zračnih napadih na položaje skrajnežev. »Ta boj ni le Ameriški,« je povedal in dodal, da Washington ponosno stoji z ramo ob rami s temi državami.

Na muhi tujih sil več provinc

O večjih eksplozijah so danes poročali iz Rake na vzhodu Sirije, ki velja za trdnjavo skupine IS, in iz provinc Idlib, Deir Ezor in Alep. Vojaška letala so merila na borce skrajnih islamističnih skupin, vadišča, poveljniške in nadzorne objekte, skladišča, finančni center, dobavne tovornjake in oklepna vozila.

Iz Pentagona so pozneje sporočili, da so skupaj z zavezniškimi silami bombardirali tudi položaje drugih skrajnih islamističnih skupin, in ne le Islamske države. »Združene države so preprečile sicer neizbežen napad, ki ga je proti ZDA in zahodnim interesom načrtovala mreža veteranov Al Kaide − poznana tudi pod imenom skupina Horasan. Ti so v Siriji našli varno zatočišče, kjer so načrtovali napade, sestavljali in testirali improvizirane eksplozivne naprave in rekrutirali Zahodnjake, ki bi izvajali operacije,« so zapisali po pročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da je bilo v najmanj 50 zračnih napadih na Rako in Deir Azor ubitih vsaj 20 skrajnežev IS. V napadih na Alep in Idlib pa je padlo vsaj še 30 skrajnežev Fronte al Nusra, med katerimi so bili predvsem borci in tujine, in osem civilistov, med njimi trije otroci.

Kot pojasnjuje STA, sta Fronta Al Nusra in skupina Horasan povezani. Pri obeh gre za podružnici Al Kaide v Siriji. Skupina Horasan je mlajša in je nastala na pobudo osrednjega poveljstva Al Kaide na območju ob afganistansko-pakistanski meji. Posebej naj bi se osredotočala na napade na cilje Zahoda, uporablja pa sredstva in oporišča Al Nusre.

Sirski režim in opozicija podprla napade

Sirski režim Bašarja al Asada je vojaško posredovanje tujih sil proti islamskim skrajnežem podprl. »Sirija podpira vsakršna mednarodna prizadevanja v boju proti teroristom, pa naj bo proti IS, Fronto al Nusra ali drugim,« so zapisali za zunanjem ministrstvu. Dodali so še, da jih je Washington predčasno obvestil Damask o zračnim napadih, kar pa je State Department pozneje zavrnil. Kot so pojasnili, so režim posvarili le pred uporabo vojaških letal.

Posredovanje ameriških sil je podprla tudi opozicijska Nacionalna koalicija, ki pa je Zahod pozvala, naj ne popušča pri zahtevah, ko gre za režim Bašarja al Asada. »Te vojne se ne bo dalo dobiti zgolj z vojaškimi sredstvi. Zahteva celovito strategijo, ki bo vsebovala politične, gospodarske in socialne komponente. Gre za proces, ki ga mednarodna skupnost lahko podpre, a ga mora sirsko ljudstvo voditi in implementirati,« je povedal predstavnik sirske opozicije Hadi al Bahra.

Napadi na položaje IS v Siriji so bili sicer pričakovani, saj jih je v okviru strategije boja proti IS 10. septembra napovedal ameriški predsednik Barack Obama.