Zvrhan koš daril za Erdoğana

Evropska unija je z velikodušno ponudbo prepričala Turčijo, da bo začela ustavljati begunski tok.

Objavljeno
29. november 2015 22.16
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj
BRUSELJ – Najmanj tri milijarde evrov pomoči za begunce, ob izpolnitvi pogojev odprava vizumov do jeseni 2016, hitrejši napredek na poti vstopanja v EU – vse to je Evropska unija obljubila Turčiji v zameno za njeno večjo pripravljenost na ustavljanje begunskega toka.

»Begunci v Turčiji bi morali živeli v boljših razmerah,« je ob prihodu v palačo Justus Lipsius dejala nemška kanclerka Angela Merkel. Cilj vrha je bil po njenih besedah nadomestiti nezakonite migracije z zakonitimi.

Evropska ponudba Turčiji je velikodušna. Najprej bo dobila tri milijarde evrov za šole, zdravstvo in odpiranje trga dela za begunce. Od kod naj bi prišel denar, še ni znano. Gotovo je, da ga v proračunu EU ni dovolj na razpolago. Članice pri obljubah plačil še oklevajo.

Cilj načrta je, da se begunci sploh ne bi odpravili na nevarno pot čez morje, ampak bi ostali v Turčiji, bliže svojim domovinam. »To je v interesu vseh: beguncev, ki ostanejo bliže doma; Turčije, ki bi dobila pomoč EU; in Evrope, ki ji ne bo treba sprejemati še več beguncev, kot jih sprejema zdaj,« je logiko akcijskega načrta s Turčijo opisal francoski predsednik François Hollande. Sodelovanje s Turčijo mora biti po njegovih besedah okrepljeno tudi na drugih področjih – v bitki proti terorizmu in urejanju razmer v Siriji.

V zameno za voljnost v Ankari bo oživljeno in pospešeno pristopanje Turčije k Uniji. Tako naj bi že decembra odprli pogajalsko poglavje 17 (ekonomska in monetarna politika). Nadaljnja poglavja bodo sledila prihodnje leto. Za odpravo vizumov bo Turčija morala začeti sprejemati vrnjene državljane tretjih držav. Odnosi med Unijo naj bi bili še okrepljeni. V prihodnje naj bi se predstavniki EU in Turčije sestajali dvakrat na leto. Turški premier Ahmet Davutoğlu je vrh označil za zgodovinski dan. »Smo evropska nacija in želimo biti del evropske družine,« je povedal.

Turčija se je zavezala, da bo odločneje nadzirala meje in preprečevala pot v EU državljanom tretjih držav, ki v Evropi ne morejo dobiti mednarodne zaščite. Predsednik evropskega sveta Donald Tusk je opozoril, da ne bi smeli biti naivni in misliti, da je Turčija edini ključ za rešitev begunske krize. Kljub temu pričakuje, da se bo število beguncev hitro zmanjšalo. A Davutoğlu je omenil, da bo Turčija uresničevala načrt, a je položaj nepredvidljiv in odvisen od položaja v Siriji, kjer so civilisti žrtve bombardiranj.