Nogometaš Mo Salah za predsednika

Na glasovnih lističih predsedniških volitvev v Egiptu je milijon volivcev prečrtalo imeni uradnih kandidatov in dopisalo ime nogomeaša Mohameda Salaha.

Objavljeno
31. marec 2018 20.42
SOCCER-ENGLAND-CRY-LIV/
Ti. L., STA
Ti. L., STA
Egiptovski nogometaš Mohamed Salah, član Liverpoola, je v svoji domovini tako priljubljen, da je na predsedniških volitvah, ki so ta teden potekale v Egiptu, dobil milijon glasov. Toliko volivcev je namreč na glasovnicah prečrtalo imeni obeh uradnih kandidatov in dopisalo priimek nogometaša, ki je trenutno med najboljšimi napadalci na svetu.

Po poročanju britanskega časnika The Economist je Salah dobil celo več glasov kot poraženec volitev, malo znani politik Musa Mostafa; slednji je prejel tri odstotke glasov, milijon neveljavnih glasovnic od skupno 23 milijonov volivcev, ki so se udeležili volitev, pa pomeni slabih pet odstotkov.

Egiptovski predsednik bo še naprej Abdel Fatah al Sisi, ki je drugi mandat na čelu 96-milijonske države osvojil z 92 odstotki podpore.

To so bile tretje predsedniške volitve v Egiptu po vstaji leta 2011, ki je z oblasti odnesla dolgoletnega avtokratskega voditelja Hosnija Mubaraka. Na prvih volitvah po Mubarakovem padcu leta 2012 se je pomerilo 13 kandidatov. Zmagal je islamist Mohamed Mursi, ki ga je Sisi po dobrem letu odstavil z državnim udarom. Na predsedniških volitvah leta 2014 je bil Sisi, ki je imel enega samega tekmeca, izvoljen s 97 odstotkov podpore.

Mo Salah je v Egiptu daleč najbolj oboževan športnik. Oktobra lani je z zadetkom v 94. minuti prvič po letu 1990 Egipt popeljal na svetovno prvenstvo, njegova vsesplošna priljubljenost pa izhaja tudi iz dejstva, da ni nikoli igral za noben velik egiptovski klub.

Salah, ki prvo sezono nastopa v angleški ligi, je za Liverpool zabil že 29 golov, kar ga uvršča na vrh razpredelnice za najboljšega evropskega strelca. Hkrati je na pragu zgodovinskega rekorda; trenutno ima več zadetkov kot štiri ekipe iz premier lige - Burnley (27), Swansea (25), Huddersfield (25), West Bromwich (24), blizu pa je še Southamptonu (29), Stoku Cityju (29), Newcastlu (30) in Crystal Palacu (30). Edini nogometaš, ki je ob koncu sezone dosegel več zadetkov kot celotno moštvo, je bil David McLean, ki je v sezoni 1912/13 igral za Sheffield Wednesday in bil boljši od dveh klubov.