Prevajalka FBI se je zaljubila v terorista IS

Daneila Green je sodelovala v preiskavi nemškega raperja Dessa Doga, ki se je spreobrnil v Islam.

Objavljeno
08. maj 2017 17.37
B. M.
B. M.

Ameriška televizija CNN je pred dnevi objavila zgodbo o 38-letni Američanki, ki je delala kot prevajalka za FBI in sodelovala v preiskavi osumljenega terorista Islamske države, v katerega se je potem zaljubila in se leta 2014 z njim poročila v Siriji.

Po nekaj tednih je ugotovila, da ga je hudo polomila in je raje pobegnila nazaj v ZDA, kjer jo je čakal zapor. Daniela Green je bila rojena na Češkoslovaškem, nekaj let pa je preživela v Nemčiji, kjer je spoznala ameriškega vojaka, se z njim poročila in preselila v ZDA, kjer je dokončala študij in se pogodbeno zaposlila v FBI kot lingvistka.

Leta 2014 je sodelovala v preiskavi nemškega raperskega glasbenika, znanega pod umetniškim imenom Desso Dog, ki se je leta 2010 spreobrnil v Islam in začel pesniti ode Osami bin Ladnu in drugim skrajnežem. Leta 2013 je prišel v Sirijo, kjer je postal propagandist Islamske države pod imenom Abu Talha al Almani. Znan je bil kot eden najbrutalnejših operativcev v Siriji. V enem izmed videoposnetkov drži v rokah sveže odsekano glavo, menda je bil zelo uspešen pri novačenju mladih skrajnežev.

Greenova je leta 2014 na skrivaj odpotovala k njemu prek Turčije. Poročila sta se v Siriji, ko je bila še vedno poročena z Američanom. Nato je spoznala svojo napako in pobegnila nazaj v ZDA, kjer je priznala krivdo za lažne izjave o terorizmu in sodelovala s preiskovalci. Zaradi tega je dobila le dve leti zapora in je že na prostosti. Kritiki pa ugotavljajo, da celo ljudje, ki samo poskušajo priti do IS, dobijo veliko daljše zaporne kazni. Sodelavci IS dobijo povprečno okrog 13 let zapora.