Avstrija bi znova podaljšala nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko

Notranji minister napoveduje podaljšanje nadzora za šest mesecev od 11. maja naprej.

Objavljeno
04. april 2018 12.17
regent/meja sentilj
A. S. H., STA
A. S. H., STA
Dunaj – Avstrijski minister za notranje zadeve Herbert Kickl se zavzema, da bi Avstrija znova podaljšala nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko. V pismu evropski komisiji in svojim kolegom v EU minister napoveduje podaljšanje nadzora za šest mesecev od 11. maja.

Kickl v pismu priznava, da se je število prošenj za azil ter nezakonitih prehodov meje v zadnjih mesecih zmanjšalo, a poudarja, da razmere še vedno niso dovolj stabilne za ukinitev nadzora na notranji schengenski meji. »Iz tega razloga se je Avstrija odločila, da bo izvajala nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko,« še piše v pismu, ki ga nameravajo odposlati v prihodnjih dneh.

Minister odločitev utemeljuje s tem, da bi bila ukinitev nadzora na mejah »napačen signal« tihotapcem ljudi, ki bi okrepili svoje delovanje. »Avstrija se popolnoma zaveda, da je nadzor na notranjih mejah sredstvo, ki se uporabi kot zadnje,« poudarja in dodaja, da v trenutnih razmerah ni druge možnosti.

Kickl je še napovedal, da bo nadzor sorazmeren grožnji in si bo prizadeval čim manj ovirati potovanja ter pretok blaga. Ustrezen nadzor je po njegovem potreben tudi zaradi »latentne grožnje terorizma v vsej EU«, da bi s tem preprečili vstop morebitno nevarnih posameznikov.

Slovenija do nadzora na meji kritična

Avstrija je nadzor na notranjih mejah nazadnje podaljšala 11. novembra za šest mesecev. Morebitno podaljšanje nadzora so članice EU evropski komisiji dolžne napovedati vsaj štiri tedne pred iztekom.

Slovenija je do večkratnega avstrijskega podaljšanja na notranji schengenski meji kritična. Kot so pri nas že večkrat poudarili, razumejo argumente v povezavi s teroristično grožnjo in ne nasprotujejo ukrepu kot takšnemu, temveč njegovi nenamenski, nesorazmerni in neutemeljeni uporabi na slovensko-avstrijski meji.