Avstrijski kancler pričakuje predčasne volitve jeseni

Po nastopu Kurza, v katerem se je ta zavzel za predčasne volitve, postalo jasno, da je koalicije konec.

Objavljeno
14. maj 2017 16.15
EU-CANADA/TRADE-AUSTRIA
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Avstrijski kancler Christian Kern je skoraj prepričan, da bodo v Avstriji imeli jeseni predčasne parlamentarne volitve. Kot je dejal v današnjem pogovoru za televizijo ORF, je to skoraj neizogibno, potem ko je najverjetnejši novi vodja ljudske stranke (ÖVP) Sebastian Kurz zrušil koalicijo, poroča Slovenska tiskovna agencija.

»Ta zveza je končana,« je dejal vodja socialdemokratov (SPÖ) Kern le nekaj ur pred tem, ko bo vodstvo koalicijske partnerice ÖVP odločalo o novem vodji stranke po odstopu Reinholda Mitterlehnerja. Med morebitnimi kandidati je zunanji minister Kurz, ki se zavzema za predčasne volitve.

V prvih izjavah po sredinem odstopu Mitterlehnerja je Kern sicer govoril, da je proti predčasnim volitvam. V današnjem pogovoru za ORF pa je dejal, da je vse odvisno od ravnanja ÖVP v prihodnjih dneh.

Pojasnil je, da je bilo sodelovanje z delom ÖVP že od vsega začetka zelo težko. Posamezni igralci so po besedah kanclerja nastopali z brutalnimi napadi in žalitvami in to naj bi bil tudi eden od razlogov za odstop Mitterlehnerja. Slednji in Kern sta bila po njegovih trditvah enotnega mnenja, da tako ni mogoče voditi vlade.

Po mnenju Kerna bi bilo sicer bolje, da vlada nadaljuje delo, a je po petkovem javnem nastopu Kurza, v katerem se je ta zavzel za predčasne volitve, postalo jasno, da je koalicije konec. Zato pričakuje, da bodo jeseni nove volitve.

Mitterlehner je pred dvema dnevoma napovedal odstop z vseh funkcij. Vodenje stranke je prevzel leta 2014, vendar mu ni uspelo zaustaviti padanja podpore stranki med avstrijskimi volivci in tako se je znotraj stranke v zadnjem času znašel pod pritiskom.

Avstrijska vladajoča koalicija se je sicer januarja dogovorila o ambicioznem reformnem programu, s katerim naj bi zagnali avstrijsko gospodarstvo in se lotili integracije tujcev. Pri uresničevanju tega programa se je zataknilo, stranki pa se medsebojno obtožujeta za zastoj.

SPÖ in ÖVP sta na zadnjih volitvah leta 2013 zbrali slabih 51 odstotkov glasov, javnomnenjske raziskave pa jima zdaj ne kažejo nič boljšega rezultata, še poroča STA.