Evropski poslanci za nadzor spoštovanja človekovih pravic na Madžarskem

Evropska unija je vladi premierja Viktorja Orbana med drugim večkrat očitala pritisk na novinarje in pravosodje.

Objavljeno
16. december 2015 19.50
HUNGARY-WORLD SCIENCE FORUM
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Strasbourg – Evropski parlament je danes v Strasbourgu priporočil nadzor spoštovanja človekovih pravic na Madžarskem. Poslanci v nezavezujoči resoluciji pozivajo evropsko komisijo, naj ugotovi, ali so vladni ukrepi botrovali »sistemskemu poslabšanju« človekovih pravic, ki bi ob neukrepanju EU lahko sprožilo podobno ravnanje oblasti v drugih članicah EU, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Evropska unija je vladi premierja Viktorja Orbana večkrat očitala pritisk na novinarje in pravosodje, vrhunec pa so kritike dosegle jeseni, ko je Madžarska za zajezitev pritoka beguncev zaprla zeleno mejo s Srbijo in Hrvaško.

Danes sprejeta resolucija je kritična do nedavnih sprememb madžarske azilne zakonodaje in poudarja, da je močno otežila dostop do mednarodne zaščite. Nova pravila po mnenju evroposlancev neupravičeno kriminalizirajo begunce, migrante in prosilce za azil, Budimpešta pa uporablja ksenofobno retoriko, ki migrante povezuje s socialnimi problemi in varnostnimi tveganji.

V besedilu resolucije je bila sprva omenjena tudi možnost uporabe sankcij proti Madžarski, a v končni različici tega ni. Za dokument je sicer glasovalo 327 poslancev, 239 jih je bilo proti, 61 pa vzdržanih.

Evropska komisija je prejšnji teden zaradi nove zakonodaje začela postopek proti Madžarski. Oblasti v Budimpešti pa komisiji očitajo »politično motivirano maščevanje« zaradi madžarskega nasprotovanja kvotam za prerazporeditev beguncev po EU. Orban vztraja, da EU nima pravice ukazovati državi članice, koga lahko sprejme in koga ne, še piše STA.