Haaško tožilstvo za Karadžića zahteva dosmrtno ječo

Prvostopenjsko razsodbo proti Radovanu Karadžiću je pričakovati prihodnje leto.

Objavljeno
26. september 2014 21.09
vidic MLADIC
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Haag - Tožilstvo Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije zahteva dosmrtno zaporno kazen za nekdanjega voditelja bosanskih Srbov Radovana Karadžića zaradi genocida v Srebrenici in drugih zločinov med vojno v BiH, so danes sporočili v Haagu.

»Dosmrtni zapor je edina primerna kazen,« je zapisalo tožilstvo haaškega sodišča v danes objavljenem dokumentu. V ponedeljek se bosta na procesu proti Karadžiću začela zaključna govora obrambe in tožilstva.

»Pod njegovim poveljstvom in nadzorom so Karadžićevi podrejeni in tisti, ki so sodelovali z njimi, izganjali, ubijali, mučili in drugače zlorabljali na stotisoče Bošnjakov in Hrvatom,« je poudarilo tožilstvo.

69-letni Karadžić je obtožen vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida med vojno v BiH, tudi genocida najmanj 8000 Bošnjakov v Srebrenici julija 1995. Obtožnica v 11 točkah ga bremeni vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti.

Karadžića so leta 2008 po 13 letih na begu prijeli v Beogradu. Na haaškem sodišču so mu začeli soditi leta 2009. Tožilstvo je svoje dokaze in priče predstavljalo do maja 2012, ko je nastopilo 195 prič tožilstva. Karadžić pa je pred sodišče med letom 2012 in februarjem letos pripeljal 238 prič, med njimi tudi nekdanjega vojaškega voditelja bosanskih Srbov Ratka Mladića.

Karadžić je kmalu zatem zahteval leto dni za pripravo zaključnega govora, a so sodniki haaškega sodišča to zavrnili.

Prvostopenjsko razsodbo proti Karadžiću je po napovedih pričakovati prihodnje leto.