Hrvaški mandatar je Tihomir Orešković

Nekdanji predsednik uprave Pliva je sicer skupni izbor strank HDZ in Most.

Objavljeno
23. december 2015 12.43
CROATIA-ELECTION/
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb

Zagreb − Več kot 40 dni po parlamentarnih volitvah, po številnih sestankih in petih krogih posvetovanj pri hrvaški predsednici Kolindi Grabar-Kitarović je le znano ime novega mandatarja. To je Tihomir Orešković, menedžer izraelske farmacevtske družbe Teva. Imel bo 30 dni za sestavo nove hrvaške vlade.

Tihomir Orešković, finančni direktor evropskega dela izraelskega farmacevta Teva, lastnika hrvaške Plive, je skupni nestrankarski kandidat Domoljubne koalicije in stranke Most neodvisnih list. Obe strani sta prepričani, da bo 49-letni Orešković, ki je že nekajkrat javno kritično spregovoril o razmerah v hrvaškem gospodarstvu in poudaril togo hrvaško birokracijo, izpolnil pričakovanja vseh državljanov. A kaj, ko je nekaj protestov zoper to odločitev že napovedanih, nezadovoljni glasovi iz strank že prihajajo, najglasnejši pa naj bi bili v prihajajočih, prazničnih dneh.

Kar nemara potrjuje besede nekaterih iz vrst SDP, da »nikoli ni konec, dokler ni res konec«, kot je v enem od današnjih komentarjev aktualnega dogajanja dejala donedavna šefinja hrvaške diplomacije Vesna Pusić.

Pot do imena novega predsednika vlade ni bila lahka; sestanki so se vrstili, ugibanj je bilo vedno več. Še do danes popoldne je bila možnost izrednih volitev »razmeroma velika«, kot je za Delo povedal eden od članov Domoljubne koalicije. Zdaj je odločitev takšna, kot je, v nekaj dneh se bodo bržkone že začeli pojavljati obrisi nove hrvaške vlade, začelo pa naj bi se tudi reševanje nove kadrovske križanke hrvaškega političnega prostora.

V HDZ so zadovoljni, v levosredinski Hrvaška raste precej manj, celo užaljeni so, še posebno po precej presenetljivi prekinitvi pogajanj med njimi in Mostom, zato ker so, kot so sporočili iz Mosta, »šli čez rob«. »Tolerirali smo prejšnje poteze SDP, ko so po volitvah odvzeli štiri saborske poslance Mosta, tudi to, da so nas obtoževali, da smo del kriminalne združbe, ker se pogovarjamo tudi s HDZ,« je dejal prvi mož Mosta Božo Petrov in še enkrat izpostavil, da naj bi prav iz vrst SDP po telefonih prepričevali poslance Mosta, naj podprejo Milanovića za mandatarja. Iz SDP dosedanjega premiera Zorana Milanovića sporočajo, da »se v Mostu sploh ne zavedajo, kako deluje državna oblast«.

Zastopnica Slovencev 
k Bandiću

Za Domoljubno koalicijo je sicer, dokaj presenetljivo, svoj podpis dala tudi poslanka albanske, bošnjaške, črnogorske, makedonske in slovenske manjšine Ermina Lekaj Prljaskaj, ki bo v saboru omogočila oblikovanje poslanske skupine dvema poslancema stranke Bandić Milan 365 - Stranka dela in solidarnosti. Tudi poslanca stranke Milana Bandića, prvega moža Zagreba (vojni invalid Miodrag Dema in atletinja Sandra Perković), sta se pridružila Domoljubni koaliciji. Kot znamenje »dobre volje« in v zahvalo pa je HDZ na torkovi seji zagrebške skupščine odločno podprla zagrebški proračun za leto 2016 in onemogočila izredne volitve v mestu ter posledično zagotovila, da Bandić ostane na čelu glavnega mesta Hrvaške.

Pred dnevi vložena obtožnica urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu, ki Bandića bremeni korupcije, zlorabe položaja in pooblastil ter trgovanja z vplivom, pa je vsaj za zdaj na stranskem tiru.