Hrvaška krči državno upravo

Odpustili naj bi 270 zaposlenih oziroma približno desetino zaposlenih v obstoječih županijskih uradih.

Objavljeno
04. september 2014 14.37
Vstop Hrvaške v EU, Zagreb, 30. Junija 2013.
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Zagreb − Hrvaška bo skrčila državno upravo. Vlada je namreč danes v parlament poslala predlog sprememb zakona o sistemu državne uprave, s katerim namerava zmanjšati število uradov državne uprave z 20 županijskih na pet regionalnih, piše Slovenska tiskovna agencija. Zaradi tega naj bi odpustili 270 zaposlenih oziroma približno desetino zaposlenih v obstoječih županijskih uradih.

Minister za upravo Arsen Bauk je pojasnil, da ne gre za politično, temveč za organizacijsko rešitev. Poudaril je, da bo novi sistem zmanjšal stroške v državni blagajni, saj bodo število državnih uradov s 84 zmanjšali na 35, piše STA.

Novi državni uradi bodo oblikovani za pet zgodovinskih hrvaških regij in bodo združevali posle več županijskih uradov. V vladi pričakujejo, da bodo z novim letom odprli urade državne uprave za Dalmacijo, Severozahodno Hrvaško, Srednjo Hrvaško, Slavonijo in Baranjo ter Istro, Hrvaško primorje, Gorski Kotar in Liko.

Regionalizacija uradov bo pomenila, da bodo opravljali državne posle za gospodarstvo, splošno upravo in družbene dejavnosti, medtem ko bodo v županijah še naprej opravljali posle v davčnih, carinskih in policijskih upravah, piše STA.

Hrvaška vlada ocenjuje, da bo državna administracija z novim sistemom izboljšala storitve za državljane, ker bodo enakomerneje in učinkoviteje ter hitreje reševali zadeve.

Večino od 270 delavcev, ki jih nameravajo odpustiti, bodo upokojili, še dodaja STA.