Hrvaška med »mostovi in viadukti«

Dva tedna po volitvah se nadaljujejo pogajanja. Kakšna naj bi bila vlada, se nikomur na Hrvaškem še sanja ne.

Objavljeno
24. november 2015 22.42
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb

Zagreb – Se bo dogovarjanje o tem, kako bo v hrvaškem saboru sestavljena bodoča parlamentarna ­večina, res končalo čez dva ali najkasneje tri tedne, kot je napovedal prvi mož stranke Most neodvisnih­ list Božo Petrov? Mnenja so ­deljena, vsak tretji hrvaški ­državljan pa je prepričan, da se bodo zgodile ­predčasne volitve.

Hrvaška stranka Most neodvisnih list – brez njenih 19 mandatov niti HDZ niti SDP, ki sta dobila po 59 oziroma 56 sedežev v saboru, ne moreta sestaviti večine – nadaljuje pogajanja s predstavniki največjih hrvaških strank HDZ in SDP o oblikovanju parlamentarne večine in nove hrvaške vlade. Kakšna naj bi bila ta vlada, ali z večino, ki jo bo vodila leva opcija, ali desna, ali pa nemara rdeče-črna, kot predlagajo nekateri, se nikomur na Hrvaškem še sanja ne. Vendar prvi človek Mosta Božo Petrov še vedno upa, da bo oblikovana skupna, tako imenovana reformna vlada, v kateri bodo strokovnjaki tako iz SDP kot HDZ in stranke Most. »Zamisel o reformni vladi, ki jo bodo sestavljali strokovnjaki iz vseh strank, je verjetna, četudi bi trajala le dve leti,« je za medije dejal Petrov.

Tedni politične trgovine

V ozadju velike politične trgovine, kot nekateri pravijo sestankovanju in pregovarjanju o oblikovanju parlamentarne večine in nove hrvaške vlade, se veliko dogaja. Osrednji igralec je še vedno Drago Prgomet, ki so se mu v Mostu pred kratkim »zahvalili« za sodelovanje zaradi samostojnih pogovorov s predsednikom SDP Zoranom Milanovićem. Spomnimo: Drago Prgomet se je brez vednosti nacionalnega sveta stranke srečal s hrvaškim premierom in predsednikom SDP Zoranom Milanovićem in se domnevno pogovarjal o sodelovanju. Sam je to sicer zanikal, Milanović pa je dejal, da sta se pogovarjala o Hrvaški danes in jutri. Mediji so izvedeli za srečanje, ki je bilo v stanovanju obrambnega ministra Anteja Kotromanovića, in nastala je afera. Posledica je bila izključitev Prgometa iz nacionalnega sveta.

Zdaj se je Drago Prgomet odločil politično združenje Hrid (čer), ki ga je ustanovil sredi leta, registrirati kot stranko. »Da, postali bomo politična stranka, podpirali pa bomo politično platformo Mosta,« je potrdil Prgomet, ki so mu volivci namenili kar dobrih 22.000 preferenčnih glasov ter zaupali poslanski mandat. V pismu, ki ga je naslovil na preostalih 18 poslancev z liste Mosta, ki so jim bili zaupani saborski mandati, je pozval poslance, »naj ne igrajo slepe strankarske enotnosti«, pa tudi, »da je gospod Petrov mlad, bržkone pravičen človek, ki pa je bil izigran«.

Petrov se je nemudoma odzval in dal vedeti, da je Most enoten in trden ter da skupno sprejemajo ­odločitve.

Jastrebi čakajo na podrti Most

Stranka Most neodvisnih list ostaja na udaru. Možnosti so odprte, upanja, da bi se akterjem velike trgovine nekako vendarle posrečilo sestaviti večino oziroma vlado, ki bi popeljala Hrvaško v jutri, je vse manj. Čedalje več političnih analitikov je namreč prepričanih, da si je resnično težko predstavljati, da bi HDZ in SDP sprejela možnost sodelovanja, po kateri bi jima Most narekoval politiko. Nekateri gredo še dlje; tako analitik Dražen Lalić celo meni, da se je Most znašel na sredini med politično kugo na eni strani in politično kolero na drugi strani. »Ker je to zelo težko ali skoraj nemogoče združiti, je možnost izrednih volitev precejšnja,« je prepričan Lalić.

Težava je, da si v Mostu ne želijo novih volitev, poudarjajo, kar so poudarjali že od začetka, da vztrajajo le pri reformah, nikakor pa ne bodo zagovarjali »gasilskih popravkov«, ki jih napovedujeta HDZ in SDP, da bi kupila nekaj socialnega miru. »Diagnoza gospodarskih in družbenih razmer na Hrvaškem je težka, zato mora biti terapija učinkovita in odločna,« je dejal psihiater Božo Petrov, ko je zagovarjal vztrajanje pri odločnih reformah in obljubah morebitnih koalicijskih partnerjev, da bodo to zahtevo Mosta upoštevali.

Jutri k predsednici?

Zato ne presenečajo številne informacije (neuradne, »iz dobro obveščenih krogov blizu nacionalnega sveta stranke Most«), ki jih zadnje čase objavljajo hrvaški mediji na račun znotrajstrankarskega dogajanja v družbi neodvisnih list. »Javnost bo o vsem pravočasno obveščena, s tem pa bomo preprečili morebitne manipulacije z informacijami tako v HDZ kot SDP,« so sporočili iz stranke Most. »Napadi na Most so razumljivi, tako kot povzročanje neenotnosti znotraj stranke. Razbiti most je namreč neprimerno lažji plen za jastrebe iz vrst SDP in HDZ,« je prepričan analitik Dražen Lalić.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović za zdaj modro molči, nekateri menijo, da je to pomenljiv molk, drugi, da vsakdo ve, da je treba imeti »med nevihto zaprta usta«. So pa iz urada hrvaške predsednice prišle napovedi, da naj bi prva posvetovanja s političnimi strankami, poleg HDZ, SDP in stranke Most imajo mandate še Živi zid, Milan Bandić, istrska IDS in Čačičevi Reformisti ter osem predstavnikov manjšin, ki so vstopili v 18. sklic hrvaškega sabora, predsednica začela že jutri.