Hrvaška predsednica začela pogovore o krizi v vladi in saboru

Neuradno dve tretjini saborskih poslancev nasprotuje predčasnim parlamentarnim volitvam, ki so eden verjetnih razpletov.

Objavljeno
05. maj 2017 12.15
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Hrvaški premier Andrej Plenković je prejšnji teden razrešil štiri ministre stranke Most neodvisnih list, v četrtek pa je odstopil predsednik sabora in vodja Mosta Božo Petrov, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Po večurnih pogovorih je predvidena izjava hrvaške predsednice, predvidoma v popoldanskih urah.

Grabar-Kitarovićeva se v okviru svojih ustavnih pooblastil želi pogovarjati s poslanci o aktualnih političnih razmerah, predvsem pa seznaniti z razmerjem moči v hrvaškem parlamentu po razburljivih dogodkih v zadnjih dneh.

Hrvaška predsednica je predstavnike parlamentarnih strank na pogovore pozvala v sredo, preden je sabor zavrnil zahtevo opozicije za odpoklic ministra za finance Zdravka Marića. Opoziciji v četrtek ni uspelo dobiti najmanj 76 glasov poslancev za nezaupnico, a se je pokazala šahovska »pat pozicija«.

Za je bilo 75 poslancev, proti ravno tako 75 poslancev, eden pa je bil vzdržan, kar je poglobilo vprašanja o tem, ali vlada premiera Plenkovića še ima podporo večine poslancev v saboru. Plenković vztraja, da njegova vlada še ima podporo večine, ki se bo po njegovih besedah pokazala, ko bodo odločali o njegovem predlogu novih ministrov. Kdaj bo predstavil nove ministre, ni povedal.

Po glasovanju o Mariću je odstopil predsednik sabora Petrov, ki se je s tem izognil odločitvi sabora o svoji nezaupnici, za katero je HDZ nabrala 79 podpisov poslancev, vključno z opozicijskimi.

Neuradno dve tretjini saborskih poslancev nasprotuje predčasnim parlamentarnim volitvam, ki so vendar eden verjetnih razpletov politične krize na Hrvaškem. V tem primeru bodo hrvaški volivci tretjič na parlamentarnih volitvah v manj kot dveh letih. Na Hrvaškem so znova obudili tudi ugibanja o morebitni »veliki koaliciji« HDZ in SDP.

Kot je napovedano, bodo saborsko sejo danes sklenili zaradi lokalnih volitev, ki bodo 21. maja, še dodaja STA.