Hrvaška: urad za ločitve, cenik za pogrebe

Nič ni brezplačno. Približno 400 evrov stane ugotavljanje ničnosti cerkvenega zakona.

Objavljeno
20. december 2015 19.10
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb – Nič ni brezplačno,­ tako tudi ne razveza. Ko je pred približno letom papež­ Frančišek dejal, da »Cerkev­ ne sme nikoli postati hiša trgovanja,­ saj je Jezusovo odrešenje vedno zastonjsko«, nihče ne ve, ali je mislil tudi na ločitev zakona, sklenjenega pred Bogom. Vsaj na Hrvaškem.

Po statističnih podatkih na Hrvaškem razpade vsak tretji zakon, kar je za tradicionalno katoliško državo, v kateri se je na zadnjem popisu za katolike opredelilo skoraj 87 odstotkov od 4,2 milijona državljanov, precej pomenljivo. Vzroki so menda skriti v dejstvu, da v zakon vstopa vse več razvajenih mladcev, ki niso sposobni živeti skupaj in sklepati kompromisov, potrebnih za skupno življenje. Včasih je vzrok, vsaj po mnenju zakonskih posrednikov, za (pre)hitro ločitev tudi (pre)hitra poroka. Vendar ostaja še eno dejstvo … Na Hrvaškem se še veliko ljudi ravna po načelu, »kar je Bog združil, je človeku še dandanašnji bogokletno razdružiti«. Po drugi strani pa je vse več parov, ki ne počakajo, da smrt loči, kar je Bog združil, ampak se odločijo za razvezo – predčasno.

Razvezati, kar je Bog združil

V Hrvaški katoliški cerkvi (HKC) so spoznali, da število tistih, ki so sklenili zakonsko zvezo pred Bogom, zdaj pa jo želijo razdružiti, narašča, postopek razdružitve pa je precej dolg. To je spoznal tudi papež Frančišek, ki je pred časom sporočil, da je treba »olajšati razvezo pa tudi omogočiti, da ne bo stala nič«.

Na Hrvaškem oziroma v njihovi katoliški cerkvi so se odločili, da bodo sledili papeževim besedam. Zato bo od začetka prihodnjega leta v okviru medškofijskega sodišča začel delovati urad za pridobitev nasvetov o možnosti in načinu ravnanja za začetek postopka za razdružitev pred Bogom sklenjene zakonske zveze in drugih zakonskih postopkov. Da bo urad deloval dvakrat na teden, je manj pomembno, pomembnejše je, da bodo stroški razveze cerkvene poroke precej visoki, saj bo zakonce, ki se ločujejo, to stalo približno 400 evrov.

Nekateri pa bodo oproščeni plačila stroškov. Za to bodo najprej morali pridobiti priporočilo krajevnega župnika, ki bo moral potrditi, da »stranki« ali »stranka, ki vlaga zahtevo za ločitev«, nima(ta) denarja, dodati bo treba potrdilo o prejemkih oziroma pokojninah v zadnjem letu ali potrdilo zavoda za brezposelne o dejanski brezposelnosti, pa bančna potrdila o bančnih obremenitvah …

Zaradi kapric ne bo šlo

S Kaptola, sedeža HKC, so sporočili, da tistim, ki bi se radi ločili le zaradi muh ali kapric, tega ne bodo omogočili. Ravno zaradi tega obstaja nekaj predpogojev, na podlagi katerih bo HKC tehtno premislila zahtevo za razdružitev pred Bogom sklenjenega zakona. To so: fizično, emocionalno in spolno nasilje nad žensko, vztrajanje pri zunajzakonski zvezi neposredno po poroki, zlonamerna zatajitev neplodnosti ali okužbe s spolno boleznijo, splav, zatajitev otrok iz prejšnjega zakona in zatajitev odslužene ­zaporne kazni.

Kljub papeževim besedam, da je »odrešenje zastonjsko« in da je velik škandal, ki ga je težko oprostiti, ko božja hiša postane hiša trgovanja, hrvaški duhovniki še naprej poslujejo po veljavnem ceniku. Ta med drugim določa, da stane »govorna« maša 50 kun (šest evrov), maša s petjem 130 kun (približno 15 evrov), poroka in pogreb sta po 300 kun (približno 40 evrov), različna potrdila, potrebna za poroke, krst, poročni list, krstni list …, stanejo nekaj evrov …

Te dni je splitsko-makarski nadškof Marin Barišić dejal, da še zdaleč ni priporočljivo, da bi na pogrebih prepevali klape, pevski zbori ali pevci kar tako. To da ne gre, je dodal in se obregnil ob župnike, ki nočejo ali niso hoteli opravljati cerkvenih obredov pokopa za tiste, ki so se pred časom odselili iz lokalne skupnosti, vmes niso nič prispevali za lokalno cerkev, tik pred smrtjo pa so se vrnili »domov« ali so se svojci odločili, da jih bodo pokopali na »domačem« pokopališču. »Takih primerov na Hrvaškem ni bilo malo,« je dejal nadškof Barišić. Je pa zato zagrebški kardinal in prvi mož HKC Josip Bozanić vsem hrvaškim vernikom že poslal praznično sporočilo. V njem je poudaril, da je »usmiljenje temeljni kamen pravičnosti in skupnosti«.