Hrvaški mišmaš: Odločitev je v rokah predsednice države

Dnevi političnega licitiranja za oblast se vendarle končujejo, danes nemara še zadnji krog posvetovanj.

Objavljeno
21. december 2015 21.42
cropix/Markov trg i zgrada Vlade RH 040712
Dejan Vodovnik
Dejan Vodovnik
Zagreb – Zadnja faza koalicijskih pogajanj o sestavi parlamentarne večine na Hrvaškem že nekaj časa traja, danes pa novi, nemara zadnji krog posvetovanj hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović s strankami o oblikovanju vlade. Bo velika politična trgovina na Hrvaškem le dobila piko na i?

Potem ko je v soboto zvečer, kaj kmalu po začetku skupnega sestanka med Domoljubno koalicijo (HDZ), Milanovićevo Hrvaško raste in Mostom Bože Petrova Karamarko zapustil srečanje, ker da njegova Domoljubna koalicija ne more pristati na pogoje, ki jih je za sodelovanje postavil Most, pogoje pa je označil za »izsiljevanje«, je Most Karamarka pozval, naj se vrne za pogajalsko mizo.

Rok je bil do včeraj, ko je vodstvo HDZ in Domoljubne koalicije po opoldanski seji vodstva stranke sporočilo, da tega ne namerava storiti, saj da se kaj takega ne gredo. Potem so se hadezejevci dobili še na seji popoldne. In sporočili podobno: ne predstavljajo si, da bodo »nemoralna vertikala«. Pa tudi, da Domoljubna koalicija, na čelu s HDZ, ne pristaja na tripartitno, trostransko vlado, v kateri bodo poleg Mosta še Domoljubna koalicija (HDZ) in SDP oz. koalicija Hrvaška raste. Dali so tudi vedeti, da si želijo »nadaljevati pogajanja o sestavi nove hrvaške vlade samo s stranko Most neodvisnih list«. In še bolj zapletli že tako ali tako zapletene razmere.

Grejo oni po svoje

Most in SDP pa, vsaj tako si je predstavljala hrvaška javnost, najbrž gresta po svoje. Potem ko je že Milanović konec minulega tedna zapustil pogajanja, in dejal, da Most rešuje HDZ in je le »mostišče za vrnitev kriminalne organizacije (mislil je na HDZ in obtožbe, povezane s Sanaderjem in HDZ; op. a.) na oblast, je spremenil mnenje. S tem je, kot so številni prepričani, javnosti pokazal na tradicionalno lastno prevrtljivost (kar je v zadnjem času dokazal tudi z različnimi izjavami), in se vrnil k Mostu, ki jim je celo naslovil odprto pismo, v njem pa zapisal, da se je pripravljen pogovarjati o predsedniku Mosta Božu Petrovu kot prihodnjem mandatarju. Nič nenavadnega, menijo nekateri hrvaški analitiki, saj si Milanović, kot je slišati tudi iz vrst njegove levosredinske SDP, še posebej iz ust tistih, ki jih moti njegova bahavost, na vse pretege trudi zadržati položaj, ki ga zaseda v politiki. V nasprotnem ga čaka precej hud znotrajstrankarski boj z vsemi, ki si že nekaj časa želijo njegove zamenjave.

Notranje zdrahe

Oglasilo se je tudi nekaj uglednih članov vodstva SDP. Od župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadine, od nekdanjega zdravstvenega ministra Rajka Ostojića in zdajšnjega prvega moža zagrebške SDP Davorja Bernardića ter predsednika sabora Josipa Leka zahtevajo, da se o odločitvah, pomembnih za stranko, najprej izjasni glavni odbor, ne pa da jih Milanović, kot se zdi, sprejema na lastno pest. Očitki letijo na račun njegove nedavne odločitve, da se po prvotnem odhodu od pogajalske mize, vrne za njo.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar – Kitarović je že nekajkrat dala vedeti, da ne bo popuščala nikomur ter da bo, če nihče ne bo prinesel 76 podpisov, ki v 151-članskem saboru zagotavljajo parlamentarno večino, razpisala nove volitve, ki bi utegnile biti najkasneje marca ali aprila 2016 (zadnje so bile 8. novembra 2015).

Sicer pa javnomnenjskih raziskav o tem, kaj si mislijo državljani, ni, v posameznih, ki jih pripravljajo spletni portali, pa je mogoče razbrati, da je precej sodelujočih v anketah prepričanih, da bodo hrvaški volivci kaj kmalu morali spet na volišča. Na drugi strani je velika anketa portala zagrebškega Večernjega lista, v kateri je sodelovalo 35.000 bralcev, pokazala, da je 50 odstotkov državljanov prepričanih, da novih volitev ne bo, 24 odstotkov pa jih verjame, da bodo kaj kmalu spet morali na volišča.

Milanović šef sabora? Šala!

Današnja noč je bila bržkone hudo kratka za večino političnih trgovcev. Ali bo danes dopoldne – posvetovanja se začno ob 9.30 uri, trajala pa bodo predvidoma do približno 14. ure – k njej prišel Božo Petrov kot mandatar s potrebnimi podpisi 76 poslancev, potrebnih za parlamentarnih večino in sestavo vlade, ali z izgovorom, da dogovor pač ni mogoč, bo jasno sredi današnjega dne.

Ali bo Zoran Milanović, aktualni predsednik vlade res le predsednik hrvaškega sabora, kar je za številne slaba politična šala, ali nemara res celo šef hrvaške diplomacije, kar je verjetneje, pa bo znano najbrž že čez dan ali dva, ko bodo sedeži razdeljeni. Če bodo!