Islamisti za silvestrovo pripravljali napad v Sarajevu

V njem naj bi po načrtih umrlo več sto ljudi. Teroristična skupina, ki je zdaj za zapahi, je bila blizu Islamski državi.

Objavljeno
25. december 2015 17.33
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Ljubljana, Sarajevo - Skupina radikalnih islamistov, ki so jih v torek prijeli v Sarajevu, so za 31. december načrtovali smrtonosen napad v prestolnici BiH s ciljem, da bi ubili čim več ljudi, je danes sporočil državni tožilec BiH Dubravko Čampara.

Tožilstvo BiH je v četrtek zahtevalo enomesečni pripor za osem od 11 moških, ki jih je prijela policija v torek med operacijo. Sodišče BiH je to zahtevo danes sprejelo, tako da bodo ostali v priporu, hrvaško tiskovno agencijo Hina povzema STA.

Državni tožilec Čampara je danes v obrazložitvi zahteve na sodišču prvič potrdil, da obstajajo informacije, da so osumljenci za silvestrovo načrtovali v Sarajevu bombni napad, v katerem bi umrlo več sto ljudi.

Načrtovali so, da bodo podtaknili eksplozivno napravo pod policijski avtomobil na enem od krajev, kjer bi bilo veliko ljudi. Eksploziva sicer niso našli, je pa to za tožilstvo dodaten argument, zakaj morajo ostati v priporu, da ne bi uničili dokaznega materiala.

Odvetniki osumljencev obtožbe označujejo za absurdne in trdijo, da tožilstvo nima dokazov. Po navedbah Hine gre za člane organizirane teroristične skupine, ki je blizu Islamski državi.

Za očitana dejanja jim grozi najmanj deset let zapora.