Italija na mejno območje s Slovenijo napotila več deset vojakov

Ukrep je namenjen krepitvi boja proti tihotapljenju in terorističnim grožnjam.

Objavljeno
14. december 2015 19.48
kze*MMP Vrtojba
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Trst − Italija je v Furlaniji-Julijski krajini okrepila mejni nadzor. S tem tednom je namreč na območje Tržaške in Goriške pokrajine na meji s Slovenijo napotila 55 vojakov, še 35 vojakov pa bo nadzorovalo območje Vidma, piše Slovenska tiskovna agencija. Vojaki ne bodo neposredno nadzorovali meje, ampak bodo patruljirali na celotnem mejnem območju, kar naj bi pomagalo predvsem v boju proti terorizmu in tihotapcem.

Tujce, ki niso iz držav članic Evropske unije, bodo po besedah tržaške prefektinje Francesce Adelaide Garufi strogo preverjali, nadzor pa bo okrepljen tudi v tržaškem pristanišču. Pri nadzoru mejnih območij bodo uporabili enote, sestavljene iz italijanskih vojakov in policistov.

Slovensko zunanje ministrstvo je sicer danes sporočilo, da italijanske oblasti Slovenije niso obvestile o kakršnih koli posebnih aktivnostih ali ukrepih na meji med državama, piše STA. Ob tem so na MZZ dodali, da je slovensko veleposlaništvo v Rimu v rednem stiku z italijanskim zunanjim ministrstvom.

Zunanji minister Karl Erjavec je nato v Bruslju na vprašanje, ali se mu zdi poteza Italije potrebna, odgovoril, da je odločitev po njegovih informacijah padla zlasti zato, ker se želi Italija zaščititi pred kakšnimi nepredvidenimi dogodki, kot so razne teroristične aktivnosti. »Vemo, da Italija v preteklosti ni bila imuna na take dogodke. To kaže pač na to, da je treba posebno pozornost nameniti varnosti,« je po zasedanju zunanjih ministrov EU v Bruslju dejal Erjavec.

Na vprašanje, ali ima kakšne indice, da preko Slovenije v Italijo prihajajo nevarni ljudje, pa je minister odgovoril, da vemo, da je Slovenija tranzitna država, da so povezave med kriminalom in terorizmom, da tudi preko Slovenije kot tranzitne države poteka trgovina z orožjem, ljudmi in mamili. »To kaže na to, da je treba biti buden,« je poudaril.