Italija pošilja vojsko v pomoč pri nadzoru mejnega območja s Slovenijo in Avstrijo

Poostren nadzor menda ni povezan samo z migracijskimi tokovi, ampak tudi s terorizmom, čeprav groženj za zdaj ni.

Objavljeno
11. december 2015 10.24
kze*MMP Vrtojba
Š. P., STA
Š. P., STA
Rim − Italija bo prihodnji teden, morda že v ponedeljek, na območje meje s Slovenijo in Avstrijo v Furlaniji - Julijski krajini napotila 90 vojakov, piše Slovenska tiskovna agencija. To je včeraj napovedala tržaška prefektinja Francesca Adelaide Garufi.

Kot na svoji spletni strani navaja Primorski dnevnik, bo 35 vojakov dejavnih pri nekdanjih mejnih prehodih na Tržaškem, prav toliko v Videmski pokrajini, 20 pa na Goriškem.

Garufijeva, ki je tudi vladna komisarka, je pojasnila, da so ukrepi povezani tako z »nedavnimi mednarodnimi dogodki kot s svetim letom«. Poostren nadzor menda ni povezan samo z migracijskimi tokovi, ampak tudi s terorizmom, čeprav konkretnih in specifičnih groženj za zdaj ni. Cilj je sistematično preverjanje položaja vseh državljanov iz držav zunaj schengenskega območja, predvsem ob vstopu v Italijo, piše STA.

Ne gre za ponovno vzpostavitev mejnih prehodov

Občasno bodo policijski organi pregledovali tudi dokumente državljanov iz območja schengna. »Vojaki bodo v sodelovanju z mejno policijo nadzirali obmejni pas in pristanišče, ne bodo pa ponovno vzpostavili mejnih prehodov,« je še dejala prefektinja in poudarila, da so odnosi z varnostnimi organi sosednjih držav odlični.

Danes popoldne se bo v Trstu mudil italijanski notranji minister Angelino Alfano, s katerim se bo prefektinja pogovarjala o splošnem položaju na mejah, še napoveduje Primorski dnevnik.