Italijanski dan spomina: odlikovali 300 fašistov

Odlikovanja so prejeli kot žrtve fojb, med njimi pa je tudi pet vojnih zločincev, obtoženih zaradi ubojev in mučenja.

Objavljeno
24. marec 2015 21.19
Utrinek s slovesnosti v Trstu
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin
Trst – Italijanska vlada je podelila medalje v znak priznanja žrtvam za domovino 300 fašistom iz Salojske republike, poročata tamkajšnji nacionalni časnik Il Corriere della Sera in zamejski portal slomedia.it. Odlikovanja so prejeli kot žrtve fojb, med njimi pa je tudi pet vojnih zločincev, obtoženih zaradi ubojev in mučenja. Vlada sicer že razmišlja tudi o preklicu odlikovanj.

Italija tovrstne medalje podeljuje od leta 2004, ko je takratna Berlusconijeva vlada potrdila 10. februar za dan spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre. Zakon predvideva podelitev odlikovanj potomcem do šestega kolena, pokončanih zaradi vzrokov, povezanih s fojbami oziroma z mučenjem, utopitvijo, ustrelitvijo in pokoli. Zaradi širokih kriterijev, povzema slomedia.it, so bile med odlikovane uvrščene tudi sporne osebnosti.

Med njimi jih je pet, ki so glede na dokumente Jugoslovanskega arhiva v Beogradu vojni zločinci, obtoženi ubojev in mučenja Italijanov in Jugoslovanov, požiga hiš, kraje, ukazov za ustrelitev partizanov in sporočanja imen oseb za odpošiljanje v nemška taborišča. Il Corriere della Sera jih navaja: karabinjer Giacomo Borgognini, finančni stražnik Luigi Cuce, policijski agent Bruno Luciani ter vojaka Romeo Stefanutti in Iginio Privileggi. Poleg njih pa navaja tudi prefekta Vincenza Sorrentina, čigar ime je prav tako v poročilu parlamentarne komisije o izginotju dokumentov o nacifašističnih zločinih, dodaja slomedia.it: »Prvi trije so izginili v prvih majskih dneh leta 1945, četrtega so ubili Slovani, peti je bil infojbiran, šestega pa so zajeli partizani in ga ustrelili leta 1947, potem ko ga je neko jugoslovansko sodišče priznalo za krivega.«

Odlikovanja fašistov so odkrili povsem naključno, potem ko je medaljo prejel bersaljer Parido Mori. V združenju partizanov ANPI in drugih antifašističnih združenjih so namreč ugotovili, da je bil Mori bersaljer Salojske republike. Padel je 18. februarja 1944 na Mostu na Soči v spopadu s partizani, s fojbami pa ni povezan. Zato so tudi v časniku La Repubblica zapisali, da gre pri tem za potvarjanje zgodovine ter rehabilitacijo fašista in fašizma. Podtajnik pri predsedstvu vlade Grazioano Delrio je sporočil, da bo odlikovanje treba preklicati. Toda zdaj je na vrsti še 300 odlikovanj fašistov iz Salojske republike. O tem razpravlja komisija desetih strokovnjakov.