Jeseni na predčasne parlamentarne volitve?

Avstrijska vladna kriza: po odstopu podpredsednika vlade in predsednika ljudske stranke Reinholda Mitterlehnerja.

Objavljeno
11. maj 2017 23.17
Boris Čibej
Boris Čibej

V nedeljo bo Avstrijska ljudska stranka (ÖVP) najbrž izbrala za novega voditelja zunanjega ministra Sebastiana Kurza. A ta ne bo nujno prevzel tudi predhodnikovega visokega položaja v zvezni vladi, temveč utegne povesti stranko na predčasne parlamentarne volitve, ki bi lahko severno sosedo doletele že jeseni.

Čeprav je avstrijski kancler in predsednik vladajočih socialdemokratov (SPÖ) Christian Kern tudi Mitterlehnerjevemu nasledniku ponudil podpredsedniško mesto v vladi, njegovi stranki pa nadaljnje sobivanje v vladni koaliciji, je večina avstrijskih analitikov prepričana, da v Avstriji ne bodo volili zveznih poslancev prihodnje leto, kakor bi morali, ampak že prej. Če bo 61-letnega Reinholda Mitterlehnerja, ki je v sredo napovedal odstop z vseh funkcij, res zamenjal 30-letni Kurz, je veliko vprašanje, ali bodo »črni«, kakor pravijo ÖVP, sploh še hoteli ostati v koaliciji.

»Kakor kaže danes, najbrž ne bodo,« je ugotovil novinar časnika Standard Michael Völker. Glavar Zgornjeavstrijske dežele in pomembni član ÖVP Thomas Stelzer je vladajoče »rdeče«, kakor imenujejo SPÖ, obtožil, da so krivi za odhod velikega zagovornika koalicije Mitterlehnerja, po Völkerjevem mnenju pa večina ministrov iz ljudske stranke, med njimi tudi Kurz, meni, da ne gre več zaupati Kernovi ponudbi o skupnem »partnerstvu za reforme«.

O tem, kdo bo nasledil Mitterlehnerja, se bo stranka odločila v nedeljo, javnost pa utegne o tem izvedeti šele dan kasneje. Možnih kandidatov za novega voditelja črnih je več, od v javnosti priljubljenega Kurza, ki ima v stranki največ podpore, do vodje njihovega parlamentarnega kluba Reinholda Lopatke, evropske poslanke Elisabeth Köstinger ter glavarke Spodnje Avstrije in nekdanje zvezne notranje ministrice Johanne Mikl-Leitner.

Zvezdniški kandidat

»Kurz je naš zvezdnik,« je povedal glavar Stelzer. Toda »zvezdnik« zahteva od stranke, naj ga tako obravnava, in je pripravljen prevzeti vodenje le, če mu bo vrhuška dala proste roke za preoblikovanje in kadrovsko osvežitev stranke. Nekateri v stranki so pripravljeni privoliti v to, drugi, kot je njihov glavar Štajerske Hermann Schützenhöfer, pa svarijo pred lažnim upanjem, da lahko novo vodstvo stranke reši vse težave. »Tudi Mitterlehnerja so na začetku sprejeli kot mesijo, na koncu pa je razrvan odstopil,« je povedal Schützenhöfer za avstrijski nacionalni radio.

Še pred Mitterlehnerjevim odstopom javnomnenjska merjenja niso bila naklonjena ljudski stranki. Le približno petina volivcev bi glasovala za stranko, ki je veljala za tradicionalno zastopnico kapitala. Vodilni rdeči, ki se vsaj formalno zavzemajo za proletariat, pa so, ko je Kern prevzel njihovo krmilo, že skoraj dohiteli opozicijske »modre«, kakor pravijo svobodnjakom, ki jih vodi Heinz-Christian Strache. Po eni od zadnjih anket bi socialdemokrate volilo 29, svobodnjake pa 32 odstotkov Avstrijcev. Toda med političnimi osebnostmi v javnomnenjskih raziskavah vodi Kurz, ki utegne to priljubljenost izkoristiti in povesti stranko na predčasne volitve.

Druga možnost je, da bi prevzel zgolj vodenje stranke, mesto podpredsednika vlade pa prepustil kakemu od ministrskih kolegov iz svoje stranke, sam pa se spustil v predvolilno kampanjo. Po mnenju nekaterih analitikov lahko, če mu bodo v njegovi okosteneli stranki metali polena pod noge, mladi in ambiciozni politik ustanovi svoje gibanje po vzoru pravkar izvoljenega francoskega predsednika Emmanuela Macrona.