Lokalne volitve, ki odločajo tudi o vladi

Od uspeha največjih strank bo odvisno, ali bo Plenković sestavil parlamentarno večino ali pa bodo predčasne volitve.

Objavljeno
21. maj 2017 11.25
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Na več kot 6600 voliščih od 7. ure poteka prvi krog hrvaških lokalnih volitev. Hrvaška državna volilna komisija je objavila, da je bila volilna udeležba do 11.30 skoraj 16-odstotna, kar je nekoliko več kot pred štirimi leti. Za približno 9500 položajev v lokalnih in regionalnih upravah se poteguje več kot 47.000 kandidatov.

Volilno pravico ima nekaj več kot 3,7 milijona volivcev, do 11.30 pa je na volišča prišlo nekaj več kot 550.000 državljanov, kar je za 75.000 več kot pred štirimi leti, ko so prve podatke o udeležbi objavili do 11. ure. Takrat je bila udeležba 13,5-odstotna, je spomnila državna volilna komisija. Na predčasnih parlamentarnih volitvah septembra lani je bila volilna udeležba v prvih štirih urah in pol po odprtju volišč 19-odstotna.

Hrvaški državljani danes volijo 20 vodij županij in župana mesta Zagreb, ki ima status županije. Odločajo tudi o 555 županih in njihovih namestnikih v občinah in mestih. Volijo tudi 836 predstavnikov v županijskih skupščinah in 2266 predstavnikov v mestnih skupščinah ter 5152 občinskih svetnikov.

Na volišča v Zagrebu so že prišli hrvaški državni vrh kot tudi predsedniki največjih političnih strank.

Gre za ene izmed najbolj negotovih lokalnih volitev na Hrvaškem. Pričakovati je, da se bodo številne tekme za vodilne ljudi v lokalni in regionalni upravi končale v drugemu krogu 4. junija.

Posebej zanimivi izidi naj bi bili v Zagrebu, Splitu, Zadru, Dubrovniku, Varaždinu in na Reki ter v štirih dalmatinskih županijah.

Letošnje lokalne volitve na Hrvaškem potekajo v znamenju nacionalnih zgodb. V ospredju je spopad med donedavnima partnericama v vladi, HDZ in Mostom neodvisnih list.

Na Hrvaškem ocenjujejo, da bo od uspeha največjih strank na lokalnih volitev v veliki meri odvisno, ali bo hrvaški premier Andrej Plenković junija lahko sestavil novo parlamentarno večino ali pa bodo volivci kmalu odšli na že tretje parlamentarne volitve v manj kot dveh letih.

Volilna udeležba na hrvaških lokalnih volitvah je vedno slabša kot na parlamentarnih volitvah. Pričakujejo, da bo približno enaka kot je bila pred štirimi leti, ko se je lokalnih volitev udeležilo nekaj več kot 47 odstotkov upravičencev.

Državna volilna komisija bo prve neuradne in nepopolne izidi objavila kmalu po zaprtju volišč ob 19. uri. Tudi nacionalne televizijske hiše so napovedale, da bodo ob 19. uri objavili izide vzporednih volitev, še dodaja STA.