Makedonska vojska na meji z Grčijo postavlja ograjo

Makedonska vlada sporoča, da bodo vstop v državo dovolili beguncem iz vojnih območij.

Objavljeno
28. november 2015 14.10
EUROPE-MIGRANTS/MACEDONIA
B. F. Ž., STA
B. F. Ž., STA

Makedonija je na s prebežniki najbolj obremenjenem delu meji z Grčijo začela postavljati žičnato ograjo, da bi zajezila tok migrantov, poročajo tuje tiskovne agencije. Dolžina tri metra visoke ograje še ni znana, vojska pa jo trenutno postavlja blizu mejnega prehoda Gevgelija. Vojaški vir je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da bodo prehodi meje med Grčijo in Makedonijo še naprej mogoči. Z ograjo želijo zagotoviti, da migranti ne bi poskušali prečkati zelene meje. Makedonske oblasti so po terorističnih napadih v Parizu 13. novembra napovedale, da bo vojska preučila možnosti postavitve ograje na meji z Grčijo, da bi zajezila tok migrantov.

Protesti in incidenti

Po napadih so države na balkanski migrantski poti okrepile omejitve. Med drugim prehod meje načeloma omogočajo samo tistim, ki bežijo z vojnih območij oz. iz Sirije, Iraka in Afganistana. Makedonija je tako prepovedala vstop ekonomskim migrantom iz drugih držav ter začela priprave na postavljanje ograje.

To je sprožilo ogorčenje med domnevnimi ekonomskimi migranti, ki so protestirali na meji med Grčijo in Makedonijo, okoli dvesto pa jih je četrtek med poskusom prečkanja meje podrlo del že postavljene žičnate ograje. Tudi danes je prišlo do incidenta med prebežniki, ki jih ne spustijo v Makedonijo, in policisti, ki so postavljali ograjo. Jezni prebežniki so začeli metati kamenje in druge predmete na policiste in jih več ranili. Trije so potrebovali zdravniško pomoč, je poročala makedonska tiskovna agencija Mia.