Mesiću odškodnina zaradi poročanja o povezavi z afero Patria

Časnik Večernji list mora zaradi razžalitve časti in dobrega imena nekdanjemu predsedniku plačati 3290 evrov odškodnine.

Objavljeno
30. november 2015 18.58
Mo. B., STA
Mo. B., STA
Zagreb – Zagrebško sodišče je danes odločilo, da mora časnik Večernji list plačati 25.000 kun (3290 evrov) odškodnine nekdanjemu hrvaškemu predsedniku Stipetu Mesiću zaradi razžalitve časti in dobrega imena v kolumni o njegovi domnevni vpletenosti v afero Patria. Presodilo je, da je šlo za neresnične trditve o podkupovanju, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Avtor sporne kolumne Sanader, Perković, Mesić - tri prepletene zgodbe o Hrvaški, Nino Raspudić, je oktobra 2013 med drugim zatrdil, da je Mesić osumljen sprejemanja podkupnine od vodilnih oseb finske družbe Patria, ki je Hrvaški prodala vojaške oklepnike.

Mesić je na sodišču dejal, da je v prispevku vse laž, razen njegovega imena in priimka. Nekdanji hrvaški predsednik je tudi ponovil, da ni sodeloval pri nakupu oklepnikov ter da ni bil osumljenec.

Kot je dejal, je s tožbo želel spomniti Večernji list, da ne sme objavljati neresnic ter obtoževati predsednika države brez trdnih dokazov. Mesića namreč ni zadovoljila objava demantija v Večernjem listu.

Raspudić se je branil, da se je skliceval na poročanje drugih hrvaških medijev, a je tudi priznal, da ni preverjal navedb o domnevni Mesićevi vpletenosti v korupcijo.

Sodišče je presodilo, da je avtor v prispevku nedvoumno zatrdil, da je Mesić osumljenec ter da ni preveril resničnosti spornih informacij, ki so jih objavili drugi mediji, niti se ni zavaroval z navedbo virov.

Ocenili so, da je pravična odškodnina 25.000 kun, tudi glede na to, da je Večernji list eden najbolj branih hrvaških časnikov, še poroča STA.