Mestni veljak »kupoval« svetnico

Hrvaški sodni mlini so poskrbeli za izjemo v pravosodju: na skrivaj posneti pogovor velja za zakonitega.

Objavljeno
11. september 2014 18.05
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb

Zagreb – Željko Sabo (SDP), nekdanji prvi mož Vukovarja, je dolgo vztrajal, da je nedolžen, vendar mu, vsaj na prvi stopnji, tega ni uspelo dokazati. Zaradi poskusa podkupovanja svetnikov HDZ v prejšnjem mandatu vukovarskega mestnega sveta ga je sodišče obsodilo na 16 mesecev zapora.

Marija Budimir, svetnica iz vrst HDZ, je julija lani na skrivaj posnela pogovor s takratnim prvim možem Vukovarja Željkom Sabom, v katerem je omenjal do približno 6500 evrov nagrade, če bi podprla SDP in tako zagotovila potrebno večino za konstituiranje mestnega sveta. Ponujal ji je tudi položaj v nadzornem odboru podjetja Borovo in položaj predsednice v mestni komisiji za evropske integracije. Budimirjeva je nato v medijih objavila posnetek spornega pogovora, kmalu pa je začel tudi hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) preiskavo proti Sabu. Maja letos se je sojenje začelo, te dni pa je sodišče razsodilo. Pravzaprav gre za prvo razsodbo na Hrvaškem, v kateri je kateri izmed visokih uradnikov kaznovan zaradi podkupovanja svetnikov. Obenem je prva sodba, ki so jo sprejeli na podlagi na skrivaj posnetega pogovora, ki ga je vrhovno sodišče zaradi teže kaznivega dejanja razglasilo za zakonitega. Gre za izjemo v hrvaškem pravosodju.

Proti Sabu je nastopil tudi drugi vukovarski svetnik, Radivoj Đurić. Njemu Sabo ni osebno ponujal podkupnine, je pa Đurićeva žena pričala, da ji je Sabo ponudil službo glavne medicinske sestre v vukovarski bolnišnici, sinu Đurićevih pa naj bi obljubil položaj direktorja Hrvatskega radia Vukovar, če bi Đurić podprl SDP v mestnem svetu.

Obramba Željka Sabe, ki zanika poskuse podkupovanja, se je na prvostopenjsko odločitev pritožila, ne glede na vse pa je nad vladajočo SDP z Zoranom Milanovićem na čelu obvisela senca korupcije, ki jo je levosredinska oblast doslej zaradi več korupcijskih primerov očitala dolgo časa vodeči, zdaj pa opozicijski HDZ.

Iz pripora k frizerju in v sabor

Navsezadnje hrvaški sodni mlini »meljejo« tudi primer predsednice Siško-moslavške županije Marine Lovrić Merzel, prav tako osumljene korupcije in prav tako – do izbruha afere – članice predsedstva socialdemokratov ter vidne članice te stranke. Lovrić Merzlova je bila kar pet mesecev v priporu, prejemala plačo prve dame županije, zdaj pa ji je sodišče ugodilo in ji dovolilo, da se bo branila s prostosti. Po izhodu iz pripora jo je najprej mahnila k frizerju, vložila pa je tudi proceduralni zahtevek za ponovno aktiviranje saborskega mandata – kot poslanke hrvaškega sabora.

Šestnajst poslancev hrvaškega sabora je v preteklih sedmih letih ostalo brez poslanske imunitete zaradi kazenskega pregona ali aretacije. Med 151 poslanci sedanjega sklica je od decembra 2011 imuniteto izgubilo pet socialdemokratov ter po en član HDZ, HNS in HDSSB, so te dni objavili hrvaški mediji.

V prejšnjem sklicu sabora so imuniteto odvzeli devetim poslancem. Sedanji sklic traja še dobro leto, tako da imajo še čas dohiteti prejšnjega, do zdaj pa je zaradi kazenskega pregona imuniteto izgubilo osem poslancev, je z drobtinico cinizma zapisal zagrebški Jutarnji list. Omenja tudi primer poslanca Hrvaške demokratske zveze Slavonije in Baranje (HDSSB) Ivana Drmića, ki so mu imuniteto odvzeli tako v prejšnjem kot v sedanjem sklicu sabora. Preiskavo proti Drmiću zaradi vpletenosti v poskus podkupovanja ustavnih sodnikov so sprožili med njegovim prejšnjim mandatom in se je nadaljevala, ko je bil decembra 2011 znova izvoljen v sabor. Postopek še traja.

Sedanji poslanci so brez mandata ostali večinoma zaradi suma korupcije ter zlorabe položaja in pooblastil, saj so med njimi tudi prvi možje županij in župani občin.

V primerjavi s sedanjim sklicem so iz prejšnjega trije poslanci končali v zaporu: najbolj znan in odmeven je zagotovo Ivo Sanader (HDZ), sledita pa Branimir Glavaš (HDSSB) in Ivan Čehok (HSLS). Glavaš je edini hrvaški poslanec, ki je bil pravnomočno obsojen zaradi vojnih zločinov.