Milanović pozval predsednika Mosta, naj prevzame vodenje sabora

Milanović je Most tudi povabil v partnerski odnos z levosredinsko koalicijo Hrvaška raste.

Objavljeno
27. november 2015 16.18
CROATIA-ELECTION/
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Zagreb – Hrvaški premier in predsednik SDP Zoran Milanović je na današnji novinarski konferenci na sedežu socialdemokratov v Zagrebu pozval predsednika stranke Most neodvisnih list Boža Petrova, da prevzame odgovornost in sprejme položaj predsednika parlamenta.

Milanović je Most tudi povabil v partnerski odnos z levosredinsko koalicijo Hrvaška raste, kar bi zagotovilo tudi nadaljevanje njegova premierskega mandata.

Če Petrov ne želi biti predsednik sabora, bo levosredinska koalicija na prvi seji novega sklica hrvaškega parlamenta, ki bo 3. decembra, kot začasno rešitev predlagala svojega kandidata, je dodal Milanović.

Milanović je poudaril, da ima Most 19 poslanskih mandatov ter da potekajo pogovori o partnerstvu. Zavrnil je navedbe iz HDZ in nekaterih medijev, da si v SDP prizadevajo za razbijanje Mosta, ker za večino v saboru ne potrebujejo vseh poslancev Mosta, ter izpostavil, da so v pogovorih s Petrovim in njegovimi sodelavci soglašali na mnogih področjih.

Poudaril je, da si želijo skupnega sodelovanja s celotnim Mostom v hrvaški vladi v naslednjih štirih letih. »Oni se bodo odločili. Verjamem, da smo koherentna celota,« je dejal.

V dosedanjih pogovorih o zavezništvu s HDZ in SDP je Most vztrajal pri veliki koaliciji, v kateri bi bili skupaj s HDZ in SDP, ker si prizadevajo za številne reforme, za katere je potrebna dvotretjinska večina v saboru. Pogovori Mosta s SDP, tako kot s HDZ in desno Domoljubno koalicijo, se bodo nadaljevali tudi v prihodnjih dneh.

»Razlike prevelike«

Predsednik SDP je danes ponovil, da socialdemokrati ne morejo biti v vladi s HDZ, ker so »razlike prevelike«. »Vsa čast skupnemu delu. Z Mostom je mogoče, ne pa tudi s HDZ,« je dejal.

Tudi v HDZ so večkrat v preteklih dneh zavrnili možnost, da bi skupaj s socialdemokrati sedeli v Banskih dvorih.

Milanović se je ozrl tudi na dvig hrvaškega gospodarstva, potem ko so danes objavili, da se je hrvaški bruto domači proizvod (BDP) povečal za 2,8 odstotka. Gre za četrto zaporedno četrtletje, da se hrvaški BDP krepi.

Izpostavil je, da je to v veliki meri posledica potez njegove vlade v preteklih štirih letih in ocenil, da je treba čim prej nadaljevati z delom.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je v četrtek opravila prvi krog posvetovanj o novem mandatarju, a nobena koalicija ni potrdila, da ima potrebnih 76 poslanskih mandatov. Levosredinska koalicija ima 66 poslancev, medtem ko naj bi desna ostala pri 59 poslancih, ki jih je dobila na parlamentarnih volitvah 8. novembra. Nov krog posvetovanj bo 7. decembra.

Grabar-Kitarovićeva je danes tudi uradno sklicala prvo sejo osmega sklica sabora za naslednji četrtek ob 10. uri. Hrvaška ustava določa, da prva seja ni nujno tudi ustanovna, ker je za uradno oblikovanje sabora potrebna večina vseh poslancev oz. najmanj 76 poslancev, ki potem lahko izberejo predsednika sabora.