Na Hrvaškem rdeči alarm zaradi napovedanih neviht

Območje Trogirja je poleg močnega dežja sinoči zajela tudi toča, na morju pri otoku Čiovu pa so zasledili vodno trombo.

Objavljeno
11. september 2014 12.36
mfa*BUCANJE
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Zagreb − Hrvaški hidrometeorološki zavod je zaradi nevarnih vremenskih razmer razglasil rdeči alarm za območje Dalmacije in Like, piše Sloveska tiskovna agencija.

Že sinoči je močna nevihta zajela območje Splita, največ dežja pa je padlo v Trogirju − v le nekaj urah kar 72 litrov dežja na kvadratni meter, je poročal meteorološki spletni portal Crometeo. Območje Trogirja je poleg močnega dežja v sredo zvečer zajela tudi toča, na morju pri otoku Čiovu pa so opazili vodno trombo, je danes na svoji spletni strani objavila Slobodna Dalmacija.

Zaradi neurja in slabo vzdrževane kanalizacije so bile poplavljene tako številne ulice v Splitu, Trogirju in Kaštelih kot tudi stanovanjski in poslovni prostori, piše STA. Gasilci so morali večkrat posredovati. Nekatere splitske soseske so bile občasno tudi brez javne razsvetljave.

Crometeo piše, da se čez območje pomika ciklon Talija, ki je v sredo dopoldne najprej zajel otoke Lošinj, Silba, Olib, Ist in Molat. Postopoma se je premikal proti Zadru, kjer so v sredo namerili več kot 50 litrov dežja na kvadratni meter. Nato je ciklon zajel širše splitsko območje.

Neurje, ki je včeraj zajelo Primorje ter severno in srednjo Dalmacijo, je uvod v nestabilno vreme v celotni Dalmaciji, ki bo trajalo do sobote, še piše STA. Vremenoslovci napovedujejo, da bo največ padavin padlo danes popoldne. Tudi državni hidrometeorološki zavod je opozoril državljane na nevarnosti, ki jih lahko prinesejo močen dež in veter. Obstaja tudi možnost toče, hudournikov in vodnih tromb.

Medtem ko so rdeči alarm zaradi izjemnega nevarnega vremena razglasili za območja Gospića in Splita, so v drugih delih države, razen vzhodne Slavonije, napovedali oranžni alarm, ki prav tako pomeni vremenske razmere, ki so lahko nevarne za ljudi, še piše STA.