Na Hrvaškem še vedno bijejo bitko z naraslimi vodami

Razmere so najhujše v Karlovški, Sisaško-moslavški in Međimurski županiji.

Objavljeno
15. september 2014 12.57
Croatia Floods
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Zagreb − Zaradi močnega deževja, ki je v zadnjih petih dneh zajelo celotno Hrvaško, so poplavljeni številni stanovanjski in gospodarski objekti, ceste in kmetijske površine, so danes sporočili iz hrvaškega zavoda za zaščito in reševanje. Razmere so najhujše v Karlovški, Sisaško-moslavški in Međimurski županiji, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Splošno nevarnost so danes razglasili za vas Letovanić na območju Siska, kjer se pripravljajo na vrhunec vodnega vala Kolpe. Na območju Karlovca sicer že od sobote velja splošna nevarnost, kljub temu da se je gladina Kolpe medtem do danes znižala z maksimalnih 844 na 738 centimetrov, Korane pa z 845 na 780 centimetrov.

Na območju Siska so prebivalci ob pomoči več sto hrvaških vojakov okrepili nasipe z 90.000 vrečami peska. Nevarnost prestavljajo tudi podzemne vode. Potrebe po evakuaciji ni, čeprav so pripravljeni tudi na to možnost.

Po visoki Kolpi Sisku sicer grozi še vrhunec vodnega vala Save, ki naj bi to mesto prešel v torek, poroča STA.

Medtem je narasla še reka Una in na območju Hrvaške Kostajnice so razglasili izredne protipoplavne ukrepe. Na območje Jasenovca je danes prišlo 120 hrvaških vojakov, ki utrjujejo tamkajšnje nasipe, je poročal Jutarnji list na spletni strani.

Reka Mura je pri Murskem Središču danes ob 8. uri dosegla rekordnih 535 centimetrov. Glede na to, da iz Slovenije ne prihajajo dobre novice, saj se Mura pri Gornji Radgoni ne umirja, v Međimurju pričakujejo še hujši vodni val.

Nasipi v delu Murskega Središča so v nedeljo zvečer popustili in voda grozi stanovanjskim in gospodarskim objektom, poroča STA.

Predsednik Međimurske županije Matija Posavec je v nedeljo zvečer za hrvaško televizijo sicer zatrdil, da so se zahvaljujoč hitremu in pravočasnemu posredovanju izognili katastrofalnim poplavam. Še naprej pa utrjujejo nasipe na Muri, saj vzdolž celotne reke čez Hrvaško velja izredno stanje protipoplavne obrambe.

V hrvaškem hidrometeorološkem zavodu so napovedali, da je danes v severozahodnih in osrednjih delih države mogoče pričakovati malo dežja. Od srede naj bi nato sledilo nekaj suhih dni, še poroča STA.