Na Hrvaškem uvedli davčne olajšave za donatorje hrane

Po nekaterih ocenah na Hrvaškem vsako leto v smeteh konča okoli 400.000 ton hrane.

Objavljeno
12. december 2015 09.42
zagreb 141006 city center one interspar shopping centar centri snizenja akcije cijene hrana namirnice mlijeko foto neja markicevic -desk-
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Zagreb − Na Hrvaškem je od prejšnjega tedna mogoče podariti prehrambene izdelke, ne da bi donatorji morali plačati davek na dodano vrednost (DDV), kot je veljalo doslej. Po nekaterih ocenah v sosednji državi vsako leto v smeteh konča okoli 400.000 ton hrane, z novimi pravili pa naj bi živila prišla do tistih, ki jih najbolj potrebujejo, piše Slovenska tiskovna agenicja.

Novela pravilnika o DDV določa, da bodo vsem davčnim zavezancem, ki donirajo hrano za ljudi in živali z namenom, da bi preprečili njeno uničenje, zaščitili okolje ali pomagali njenim končnim porabnikom, to vrednost priznali kot manko v blagajni, od katerega se ne bo obračunal davek. Pogoj je, da vrednost donacije ne preseže dveh odstotkov letnih prihodkov donatorja, piše STA.

Ministrstvo za kmetijstvo je določilo kriterije za donacijo hrane, kot tudi pogoje za posrednike in končne porabnike. Posredniki so lahko zgolj nevladne organizacije, kot sta Rdeči križ in Karitas, ki se bodo morali vpisati v register posrednikov donacij.

Donirati je možno samo varna živila, ki jim še ni potekel rok uporabe, če je ta rok že potekel, pa mora posrednik o tem obvestiti končnega porabnika. Možno bo donirati tudi hrano, ki je pripravljena v objektih javne prehrane in na gastronomskih oddelkih v trgovinah, če še ni bila komu postrežena.

Čeprav so mnogi na Hrvaškem pozdravili možnost doniranja hrane brez obračuna DDV, posebej tisti v socialnih trgovinah, so nekatere trgovske verige opozorile na nepotrebne administrativne postopke, zaradi katerih naj bi potrebovale posebnega delavca, če ne želijo plačati kazni zaradi morebitnih napak med postopkom doniranja, piše STA.

Na Hrvaškem je v preteklih letih bilo več primerov majhnih zasebnih pekarn, ki so morale plačati kazni in so jih tudi začasno zaprli, ker so konec dneva razdelile neprodana živila, od katerih niso plačale DDV.