Na vrhu Asema v Milanu o gospodarstvu in varnosti

Srečanje bo potekalo v senci krize v Ukrajini. Ob robu je predvideno tudi srečanje ruskega in ukrajinskega predsednika.

Objavljeno
16. oktober 2014 10.18
ITALY-SUMMIT-EU-ASIA-ASEM
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Milano − V Milanu se danes začenja dvodnevni azijsko-evropski vrh Asem, ki se ga bodo udeležili voditelji okoli 50 azijskih in evropskih držav, med njimi slovenski premier Miro Cerar. Srečanje bo potekalo v senci krize v Ukrajini, ob robu pa je predvideno tudi srečanje ruskega in ukrajinskega predsednika, piše Slovenska tiskovna agencija.

Poleg gospodarskih in varnostnih vprašanj bodo na dnevnem redu srečanja z naslovom Odgovorno partnerstvo za trajnostno rast in varnost med drugim podnebne spremembe, človekove pravice in energetska varnost, piše STA. Za zaprtimi vrati pa bodo voditelji razpravljali tudi o bolj občutljivih vprašanjih, na primer o napredovanju Islamske države v Siriji in Iraku ter na splošno o boju proti terorizmu. Po navedbah virov v Bruslju se bodo dotaknili tudi napetosti v Ukrajini in na Korejskem polotoku.

Vrh bo priložnost tudi za številna dvostranska srečanja, dodaja STA. Največ pozornosti naj bi pritegnilo za petek napovedano srečanje ukrajinskega predsednika Petra Porošenka in ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki naj bi govorila o krizi v Ukrajini, pa tudi o plinskem sporu. Na pogovorih bodo sodelovali tudi italijanski premier Matteo Renzi, britanski premier David Cameron in nemška kanclerka Angela Merkel.

Premier Cerar bo sodeloval na obeh plenarnih zasedanjih vrha, nagovor pa bo imel na prvem zasedanju o pospeševanju finančnega in gospodarskega sodelovanja skozi okrepljene povezave med Evropo in Azijo. Izpostavil bo potrebo po krepitvi gospodarskih vezi na eni strani ter zmanjševanju socialnih razlik na drugi, so napovedali v njegovem kabinetu. Cerar se bo ob robu vrha sestal z voditelji nekaterih azijskih držav, še piše STA.