Sarajevo: Napadalec, ki je sinoči ubil dva vojaka, si je sodil sam

Mediji na podlagi izjav prič navajajo možnost islamističnega motiva napada, česar pa oblasti nočejo potrditi.

Objavljeno
19. november 2015 08.11
BOSNIA-ATTACKS/
Š. P., Delo.si; STA
Š. P., Delo.si; STA
Sarajevo − Napadalec, ki je sinoči v Sarajevu z avtomatskim orožjem ubil dva pripadnika vojske BiH, se je nato zatekel v hišo v bližini napada in si ob prihodu policije malo pred polnočjo sodil sam. Mediji na podlagi izjav prič navajajo možnost islamističnega motiva napada. Oblasti tega sicer nočejo potrditi, vendar pa te možnosti niso izključile, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Napad se je zgodil na obrobju Sarajeva v naselju Rajlovac. Po navedbah policije je napadalec v športni stavnici okoli 19.30 streljal z avtomatskim orožjem in pri tem ubil dva vojaka, Armina Salkića (26) in Nedeljka Radića (34), Bošnjaka in Srba, ki sta bila šoferja v enoti vojne policije v vojašnici v Rajlovcu. Enega vojaka je lažje ranil.

Poškodbe so utrpeli še voznik avtobusa mestnega prometa in dva potnika, saj je napadalec, po navedbah medijev 34-letni Enes Omeragić, nato streljal tudi na avtobus. Ranjeni so bili, ko se je ob strelih zdrobilo steklo.

Na prizorišče je prispelo več deset pripadnikov posebnih enot policije, napadalec pa se je zatekel v družinsko hišo v bližnjem naselju Sokolje. Tam se je malo pred polnočjo razstrelil, tik preden naj bi v hišo vstopila policija, ki se je pred tem z njim skušala pogajati. Policija je nato po besedah predstavnika policije Vahida Čosića v hiši našla njegovo truplo. Drugih oseb v poslopju ni bilo.

Kot je za Dnevni avaz dejal vodja državne preiskovalne in varnostne agencije (Sipa) Perica Stanić, navedbe prič napada govorijo v prid ideji, da je bil napadalec islamist. Po poročanju sarajevskega Oslobođenja, ki navaja neuradne vire, naj bi bil salafist. Avaz, ki navaja soseda, pa poroča, da naj bi bil znan kot narkoman.

Na vprašanje, ali gre za teroristični napad, je direktor policije Federacije BiH Dragan Lukač dejal, da je o tem še prezgodaj govoriti in da je treba počakati na ugotovitve preiskave. Dodal je, da motiv napada še ni znan.

Namestnik ministrice za obrambo Boris Jerinić pa je menil, da vse kaže na teroristični napad. Obrambno ministrstvo je medtem medije pozvalo, naj se vzdržijo špekulacij in tako preprečijo širjenje dezinformacij.

Premier BiH: Streljanje na vojsko je streljanje na državo

Premier BiH Denis Zvizdić je po sestanku z vodji varnostnih in policijskih agencij v državi danes zatrdil, da je »streljanje na vojsko streljanje na državo«. Potrdil je, da že od petkovih napadov v Parizu v državi velja višja stopnja varnosti, sedaj jo bodo povišali na najvišjo, poroča STA. Stopnjo varnosti so tudi povišali na vseh položajih vojske BiH.

Notranji minister Federacije BiH Aljoša Čampara je že v sredo zvečer izpostavil, da so razmere pod nadzorom in poudaril, da je še prezgodaj za označitev napada. Priče so policiji povedale, da je bil napadalec oblečen kot vahabit, pripadnik skrajnega islamističnega gibanja, kar je sprožilo govorice, da je morda šlo za teroristično dejanje. Čampara je prebivalce pozval, naj bodo mirni.

Vahabit naj bi bil tudi moški, ki je aprila v napadu na policijsko postajo v Zvorniku v srbski entiteti BiH, Republiki srbski, ubil policista, dva pa ranil. Nato je tudi sam podlegel ranam. Islamist je bil tudi napadalec na ameriško veleposlaništvo v Sarajevu leta 2011.

Najmočnejša vahabitska skupnost v BiH sicer živi v odročni vasi Gornja Maoča na severu BiH. V BiH naj bi bilo po ocenah varnostnih virov okoli 3000 pripadnikov vahabizma, radikalnejše veje sunitskega islama, ki so ga v državo med vojno v 90. letih minulega stoletja prinesli mudžahidi, tuji islamski borci.