Nekoč je bil delavec spoštovan gospod

Danes so se v Jajcu spomnili 29. novembra, rojstnega dne nekdanje SFRJ. Spominske slovesnosti se je udeležil tudi ruski general Aleksander Kravčuk.

Objavljeno
28. november 2015 15.15
Avnoj
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Jajce - Partizanske borbene in domoljubne pesmi so danes odmevale po srednjeveškem bosanskem mestecu Jajce, ko je velika množica ljudi obudila spomin na rojstvo nekdanje delavske države SFRJ. Veliko je bilo Slovencev predvsem iz Gorenjske in Primorske, ki so s petjem preglasili svoje tovariše iz nekdanje skupne države.

Borčevske delegacije iz vseh republik nekdanje skupne države so položile vence k spomeniku padlih borcev med NOB v Jajcu. V imenu slovenskih borcev sta to storila njihov predsednik Tit Turnšek in članica predsedstva Tilka Bogovič. Turnšek je za spletno Delo povedal, da s prireditvijo obujajo spomin na skupno borbo jugoslovanskih narodov proti fašizmu in nacizmu, in da ta in podobne prireditve niso zametek ideje o neki novi skupni državi. "Naša naloga je, da sovraštva in spore med narodi bivše Jugoslavije gladimo, saj bomo mi vedno na tem prostoru z njimi tudi živeli," je povedal Turnšek, ki je hkrati opozoril na pojavljanje fašizma v Evropi in na nekatere fašistoidne ideje nekaterih v Sloveniji, na katere pa se politika ne odziva oziroma je "indifirentna, a bi morala odreagirati".

Tudi Rusi v Jajcu

Prvikrat je položila venec k spomeniku tudi ruska veteranska delegacija, ki jo je vodil general Aleksander Kravčuk. Želi si navezati prijateljske odnose z vsemi borčevskimi organizacijami iz nekdanje Jugoslavije. Na naše vprašanje, ali lahko pride do oboroženega spopada med Turčijo in Rusijo je Kravčuk odgovoril, da Rusija ne bo dovolila izzivanja s katere koli strani, ter da do vojne med obema državama zagotovo ne bo prišlo. "Živelo bratstvo in enotnost, živela KPJ, živela Ruska federacija," je bilo slišati vzklike navzočih na prireditvi.

In kako je s tako opevanim bratstvom in enotnostjo v občini Jajce. Ekrem iz bližnje vasi Kuprešani pravi, da živi v kraju, v katerem poleg Bošnjakov živijo tudi Hrvati in številčna romska skupnost. Med njimi ni težav, se družijo in drug drugemu pomagajo. Kritičen je do svoje države BIH, saj je na socialo čisto pozabila, kar je čisto nasprotje nekdanji Jugoslaviji, v kateri je bil delavec "spoštovan gospod".

Brez Avnoja ne bi bilo držav

Zeko Čilbur iz Jajca je prepričan, da brez drugega zasedanja Avnoja ne bi nastalo šest držav. Jezi ga, ker imajo v BIH glavno besedo nacionalne stranke, ter da v njegovi domovini tekmujejo, ali bo višje zgrajena džamija ali cerkev. "Ljudje bi enkrat že morali spregovoriti in reči dovolj je te norosti," pravi 64-letni Čilbur, sicer komunist. Prepričan je, da se državi (BIH op. p.), ki ima tri predsednike, ne obeta rožnata prihodnost. Veseli pa ga dejstvo, da se mladi, ne glede na nacionalno pripadnost, med seboj poročajo, in tako ljubezen zmaguje nad sovraštvom.

Tudi mladi spoštujejo Tita

Seido, Kenan, Senad in Zahid so štirje najstniki iz Jajca, ki se za politiko ne zanimajo in zelo malo vedo, kaj se je v njihovi domovini dogajalo med svetovno morijo pred več kakor 70 leti. Pravijo pa, da so od starejših slišali za Tita, da je bil velik človek, ki se je zavzemal za mir in enakopravnost med vsemi nacijami. Bolj kakor za Tita in zgodovina jih zanima večerno srebranje Coca cole v domačem kafiču, v katerem smo se na predvečer prireditve z njimi tudi pogovarjali.

Živeli smo v miru in slogi?

Med navzočimi na prireditvi v Jajcu je bila številčna družba iz Zenice, ki se vsako leto odpravi na enodnevno potepanje po tem srednjeveškem mestecu. Armira Arnautović iz tega železarskega mesta je povedala, da rojstvo nekdanje Jugoslavije doživlja kakor svoj rojstni dan. "V času Juge se je najlepše živelo. To je bila država bratstva in enotnosti in mladi takrat nismo vedeli, kaj pomeni vojna. Živeli smo v miru in slogi. Vse, kar je bilo lepo, me spominja na to državo," je povedala 47-letna Arnautovićeva.