Nočna neurja v Italiji zahtevala žrtve

Silovito neurje je v zgodnjih jutranjih urah zbudilo tudi prebivalce na območju hrvaških mest Karlovac in Zagreb.

Objavljeno
15. oktober 2014 12.47
ITALY-WEATHER-FLOODS
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Trst − Neurja to noč niso povzročala preglavic le v slovenski Istri, ampak tudi v sosednji Italiji. Močno so se namreč razbesnela nad severom države in v Toskani zahtevala dve smrtni žrtvi, v Miljah pa je davi umrla ženska, ki jo je zasul zemeljski plaz, piše Slovenska tiskovna agencija.

V neurjih v Toskani sta ponoči umrli starejši ženski, potem ko je njun avtomobil v kraju Sgrilozzo v občini Grosseto odnesla narasla reka. Huda neurja so divjala tudi v priljubljenem letovišču Orbetello, kjer je reka Elsa na več krajih prestopila bregove. Več deset ljudi je moralo zaradi neurij zapustiti domove, piše STA.

Obilne nočne padavine so veliko škode povzročile tudi v Trstu. Kot danes na spletni strani poroča tržaški Primorski dnevnik, so morali zaradi neurij ponoči in davi večkrat posredovati gasilci in potapljači, reševalci pa so še na delu. Poplavljenih je veliko stanovanj, kleti in trgovin, pa tudi mestna mrtvašnica. Pod vodo so se znašli tudi avtomobili, v katerih so bili ujeti ljudje.

V Miljah je zaradi posledic neurij zaprta cesta proti mejnemu prehodu Lazaret. Zaradi poplav je zaprta hitra cesta proti Sloveniji, zaradi česar v mestu nastajajo zastoji, piše STA.

Slabo vreme na severu Italije divja že nekaj dni. V Genovi so neurja pred dnevi zahtevala smrtno žrtev, v mestu Parma in deželi Piemont pa je nastala milijonska škoda. Italijanski predsednik Giorgio Napolitano je zaradi visoke škode ob neurjih pozval k ukrepom za utrjevanje tal, odgovornost za težave v Genovi pa je pripisal malomarnosti in nestrokovnemu utrjevanju rečnih bregov, še piše STA.

V Zagrebu in Karlovcu zaradi neurij številne težave

Silovito neurje je v zgodnjih jutranjih urah zbudilo tudi prebivalce na območju hrvaških mest Karlovac in Zagreb, piše STA.

Območje Karlovca je okoli sedme ure zajela močna nevihta s točo v velikosti lešnika, ki je v petih minutah prekrila pokrajino, je poročal hrvaški radio. V mestu je porušenih več dreves, veje pa so poškodovale električno napeljavo, zaradi česar so nekateri predeli Karlovca ostali brez elektrike. Novičarski spletni portal Kaportal.hr je, sklicujoč se na neuradne vire, poročal, da je v naselju Husje veter odnašal strehe in na hiše podrl več dreves.

Iz zagrebškega mestnega urada za nujne ukrepe pa so sporočili, da so gasilci od sedme ure zjutraj posredovali več kot 40-krat, predvsem zaradi črpanja vode iz objektov. Poskrbeli so tudi za porušena drevesa, piše STA. Promet v hrvaškem glavnem mestu zaradi velike količine dežja poteka ob pogostih zastojih. Največ težav je v mestnem javnem avtobusnem prevozu.

Zaradi izjemnih padavin so imeli težave tudi prebivalci več naselij v Gorskem Kotarju.

Hrvaški hidrometeorološki zavod je zaradi neurja na območju hrvaške Istre in severnega Jadrana že razglasil rdeči alarm oziroma največjo stopnjo nevarnosti, piše STA. Rdeči alarm pomeni, da so vremenske razmere nevarne za človeška življenja, možna je tudi velika gmotna škoda.