Milanović pripravljen nadaljevati pogajanja o hrvaški vladi

Med drugim je zapisal, da se je pripravljen pogovarjati o predsedniku Mosta Božu Petrovu kot prihodnjem mandatarju.

Objavljeno
16. december 2015 16.53
CROATIA-VOTE
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Zagreb – Hrvaški premier in predsednik SDP Zoran Milanović je spomnil na podrobnosti s pogovorov levosredinske koalicije Hrvaška raste in Mosta prejšnji teden, ko so med drugim razpravljali o stališčih Mosta, da niso pripravljeni podpreti mandatarja za sestavo nove vlade iz vrst SDP ali HDZ.

Predsednik SDP je ocenil, da bi pogajanja nadaljevali na podlagi teh pogovorov in izrazil pripravljenost, da bi se pogovarjali tudi o Petrovu kot morebitni osebi, ki bi sestavila novo hrvaško vlado, poroča Slovenska tiskovna agencija.

»Ob tem smo odprti za sodelovanje z vsemi ostalimi strankami in izvoljenimi saborskimi poslanci ob pogojih, ki smo jih že nekajkrat predstavili v javnosti,« je zapisal. Pojasnil je, da se morajo vsi potencialni partnerji v tem procesu odpovedati članom, proti katerim so vložene pravnomočne obtožnice za hujša kazniva dejanja.

Prav tako niso pripravljeni sodelovati s strankami in poslanci, ki v svojih programih ali v javnih nastopih na kakršenkoli načinih spodbujajo rasno, versko in drugo nestrpnost ter postavljajo pod vprašaj pravice narodnih manjšin.

Milanović je tudi poudaril, da HDZ ni izpolnil zahteve Mosta, ko gre za sodelovanje v prihodnji vladi, ker je tudi desna Domoljubna koalicija zavrnila možnost delovanja v Banskih dvorih z Mostom in koalicijo Hrvaška raste. Izpostavlja, da predsednik HDZ Tomislav Karamarko ni do konca zavrnil ambicije, da bi bil mandatar, čeprav je dejal, da je pripravljen podpreti nestrankarskega kandidata, kar pogojuje Most.

Šef SDP je še izrazil prepričanje, da bo Most prepoznal odprtost in jasna stališča levosredinske koalicije, ki si želi nadaljevanja pogovorov »brez fige v žepu«.

V Mostu in HDZ pričakujejo dogovor o novem mandatarju prihodnji teden

Predsednik stranke Most neodvisnih list Božo Petrov je na današnji novinarski konferenci v Metkoviću izrazil upanje, da bodo do prihodnjega tedna v pogovorih z desno Domoljubno koalicijo dosegli dogovor o mandatarju za sestavo prihodnje hrvaške vlade. Podobno pričakujejo tudi v HDZ, ki vodi desno Domoljubno koalicijo, poroča STA.

Božo Petrov, ki je tudi župan Metkovića, je dejal, da bo ime novega mandatarja znano prihodnji teden, ko naj bi se dogovorili tudi o razdelitvi resorjev v prihodnji hrvaški vladi. Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je za 22. december sklicala četrti krog posvetovanj s predstavniki parlamentarnih strank in poslancev narodnih manjšin o mandatarju.

Petrov je danes ponovil, da Most vztraja pri nestrankarskem mandatarju ter da vrata za sodelovanje levosredinske koalicije Hrvaška raste niso zaprta.

Obenem je kritiziral torkove izjave Milanovića, da Most rešuje HDZ in je »mostišče za vrnitev kriminalne organizacije na oblast«. Milanović je tudi dodal, da SDP ne more sodelovati v vladi z Domoljubno koaliciji, v kateri so »rasisti, fašisti, nestrpneži in obtoženci za hud kriminal«.

Petrov je danes poudaril, da je Most »čist«, ko gre za tovrstne obtožbe, in pozval koalicijo Hrvaška raste naj se udeleži skupnega dela v boju proti kriminalu.

HDZ optimistično o pogajanjih z Mostom

Dosedanji podpredsednik sabora iz vrst HDZ Željko Reiner je v današnjem pogovoru za regionalno televizijo N1, ki jo povzema STA, tudi izrazil prepričanje, da se bodo v tednu dni z Mostom dogovorili o mandatarju. Izpostavil je, da obe politični opciji povezuje odločnost za izvajanje nujno potrebnih reform.

Reiner je ocenil, da je Milanović začel žaliti HDZ in Domoljubno koalicijo, potem ko je »izgubil živce«, ker se »zaveda, da bo moral zapustiti premierski stolček«.

Tudi predsednik HDZ Tomislav Karamarko je danes povedal, da je optimist glede pogajanj z Mostom in oblikovanja vlade. Med drugim je zavrnil Milanovićeve obtožbe in vprašal, ali ni morda Milanović na čelu zločinske organizacije, ker se ne želi umakniti z oblasti.