Novi pogovori o oblikovanju hrvaške vlade, odločitev morda še nocoj

Na sedežu stranke Most neodvisnih list v Zagrebu so se pred približno pol ure začeli novi pogovori o oblikovanju prihodnje hrvaške vlade, v kateri bi moči združili Most, desna Domoljubna koalicija in leva koalicija Hrvaška raste.

Objavljeno
19. december 2015 16.16
reut*EU-CROATIA
Časa za imenovanje mandatarja je vse manj in ugiba se, da bi bil lahko dogovor o ključnih vprašanjih dosežen še danes.

Predsednik Mosta Božo Petrov je že v četrtek dejal, da bodo ali imeli mandatarja do torka, ali pa čakajo Hrvaško nove parlamentarne volitve.

Po petkovih pogovorih z vodjo SDP in dosedanjim premierjem Zoranom Milanovićem ter vodjo HDZ Tomislavom Karamarkom je Petrov zvečer zatrdil, da je bil sestanek pozitiven, in optimistično napovedal, da dogovor pričakuje »v naslednjih 24 urah,« poroča STA.

Hrvaški mediji so danes poročali, da naj bi Petrov sogovornika v petek presenetil z dokumentom, v katerem je Most že porazdelil vladne funkcije in je bil potreben le še pristanek prihodnjih koalicijskih partnerjev.

A vsi udeleženci sestanka so to danes zanikali, v Mostu pa so nato na spletnih družbenih omrežjih tudi objavili dokument, ki so ga v petek dejansko predstavili in v katerem ni govora o razdelitvi ministrskih resorjev.

Dokument sicer nosi naslov "preliminarni dogovor za konstituiranje hrvaškega sabora in oblikovanje nove vlade Republike Hrvaške" in med drugim govori o tem, da bo novi premier izbran s soglasjem ter bo ali nevtralna oseba ali predstavnik Mosta.

Predsedstvi HDZ in SDP bosta po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina še danes odločali o tem, ali naj ga stranki podpišeta. Po današnjem drugem sestanku, ki je napovedan za 19. uro, se nato pričakuje informacija o tem, kaj čaka Hrvaško.