Ob robu vrha EU v soboto Plenković, Cerar in Juncker o nadzoru na meji

V prihodnjih dneh na zasedanjih v Bruslju sicer ni pričakovan preboj in konkretne rešitve.

Objavljeno
27. april 2017 13.38
bakal/meja
Mo. B., STA
Mo. B., STA
Hrvaški premier Andrej Plenković je danes potrdil, da se bosta s slovenskim kolegom Mirom Cerarjem srečala v soboto v Bruslju ob robu izrednega vrha EU o brexitu. Kot je napovedal, se bosta pogovarjala predvsem o izvajanju sistematičnega nadzora prometa na slovensko-hrvaški meji. Tudi predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker je pripravljena na pogovore o izzivih pri nadzoru na meji s Cerarjem in Plenkovićem v soboto ob robu vrha EU.

Plenković je ob začetku današnje seje hrvaške vlade povedal, da je pred sobotnim srečanjem Cerarju poslal pismo, v katerem je poudaril, da je za Hrvaško v političnem, gospodarskem, turističnem, prometnem in tudi varnostnem smislu nevzdržen način, na katerega Slovenija izvaja uredbo o sistematičnem nadzoru zunanje meje unije.

»Pričakujem, da bo tudi v Sloveniji prevladalo razumevanje za nevzdržnost obstoječega stanja,« je povedal Plenković.

Plenković je izrazil prepričanje, da bodo vsi pogovori, ki jih Hrvaška ima na to temo kot tudi argumenti, ki so jih okrepili z natančnimi podatki o čakalnimi dobami na meji, prispevali k ugodni rešitvi težav.

Ob tem bodo upoštevali varnostni vidik EU in zaščito njenih zunanjih meja, vključno s preprečevanjem morebitnih terorističnih napadov, kot tudi hrvaške priprave za vstop v območje schengna, je še dejal.

Kot smo že poročali včeraj, je slovenska želja predvsem dobiti konkretne predloge Bruslja, »do kod lahko gremo z omilitvami«. Predlogom Hrvaške, da bi čez vso sezono izvajala zgolj ciljno preverjanje, Slovenija ni naklonjena. To da bi bilo izigravanje uredbe. Po navedbah virov v prihodnjih dneh na zasedanjih v Bruslju ni pričakovan preboj in konkretne rešitve, ki bi lahko omogočile omiljenje režima nadzora na slovensko-hrvaški meji. Več preberite TUKAJ.