Oče, sin in sveti nogomet

Predsednik Dinama Zdravko Mamića je menda kot vodja zločinske organizacije prek off-shore podjetij oškodoval klub za približno 11 milijonov evrov.

Objavljeno
22. november 2015 18.15
SOCCER-CHAMPIONS/
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb – »Zdaj gre pa zares,« je dejal Ante V. le nekaj trenutkov po tem, ko je hrvaška policija sporočila, da je znova prijela Zdravka Mamića in še štiri osebe zaradi suma, da so pri domnevno spornih transferjih nogometašev oškodovali klub za približno 11 milijonov evrov. Koliko bo res šlo zares, bodo pokazali prihodnji dnevi oziroma tedni, ko bo spisana obtožnica, »alfa in omega hrvaškega nogometa ter izvršni predsednik zagrebškega nogometnega prvoligaša Dinama« Zdravko Mamić pa bo sedel pred sodnike.

Zagrebško sodišče je že določilo mesec dni pripora za Zdravka Mamića, za izpustitev iz pripora bo Mamić moral plačati 1,85 milijona evrov varščine. V priporu ostaja tudi njegov sin Mario Mamić. Zdravka Mamića so prijeli tudi v začetku julija letos zaradi suma podkupovanja in utaje davkov, s čimer je domnevno oškodoval klub in državo za 17 milijonov evrov. Takrat so prijeli tudi Mamićevega brata Zorana, izvršnega predsednika hrvaške nogometne zveze, in nekdanjega direktorja Dinama Damirja Vrbanovića ter delavca davčne uprave Milana Pernarja. Sredi julija so jih po plačilu varščine izpustili. Sodišče je v četrtek razveljavilo julijsko varščino za Zdravka Mamića v višini 921.000 evrov. Denar bodo vrnili Mamiću, a so obenem določili novo varščino, ki je dvakrat višja kot prva. Poleg Mamićev, očeta in sina, ter Vrbanovića (ki je že na prostosti) so prijeli tudi dva podjetnika iz Istre Igorja Kroto in Sandra Stipančića.

Gotovina v ženski torbici

Zdravka Mamića sumijo, da je bil vodja zločinske organizacije, ki je med letoma 2004 in 2015 prek čezmorskih podjetij off-shore v tujini oškodovala Dinamo za približno 11 milijonov evrov. Podjetja off-shore so v Švici, Združenih arabskih emiratih, Veliki Britaniji in Hongkongu ustanovili Mario Mamić, Krota in Stipančić, so sporočili iz Uskoka, hrvaškega urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu.

Hrvaški mediji so opisali tudi primer, kako je delovala »nogometna trgovina«. Ob nakupu brazilskega igralca Carlosa Santosa de Jesusa – tako dokazuje Uskok – je bilo iz nogometne blagajne Dinama na račun podjetij off-shore v lasti Krote in Stipančića nakazanih 500.000 evrov, izkazalo pa se je, da je omenjeni igralec stal le 40.000 evrov. Torej je znašala provizija ob transferju kar 1200 odstotkov. Ali je bilo tako tudi v primeru prodaj Dinamovih nogometašev v tujino, bo pokazala preiskava, skozi roke Mamićev in združbe pa je šlo veliko igralcev; od Luke Modrića, Dejana Lovrena, Maria Mandžukića do Eduarda da Silve. Mediji so tudi izbrskali, da so preiskovalci pri očetu in sinu Mamiću ter lastnikih podjetij off-shore našli skupaj 600.000 evrov gotovine, »nekaj«, 100.000 evrov, pa je je bilo shranjene tudi pri ženi Mamićevega sina, Moniki Kravić Mamić. In sicer kar v osebni torbici.

»Z gnusom obsojam utajo davkov«

Ugibanj je veliko, so se pa na Hrvaškem spomnili izjave, ki jo je pred kratkim dal Zdravko Mamić, ko je odgovarjal na vprašanje o (ne)plačevanju davkov. »Z gnusom obsojam utaje. V 15 letih, kolikor sem jaz v Dinamu, ni obstajalo niti eno državno niti zasebno podjetje, ki bi plačevalo davke hitreje, kot jih plačuje Dinamo. To imam v genih, tako jaz kot moja družina,« je dejal zdaj zaradi suma utaje davkov priprti Zdravko Mamić.

Čas bo najbrž zelo kmalu pokazal, ali je imel Ante V. prav, ko je napovedal, da gre zdaj zares in kakšna sla po denarju in skrivanju tistega, kar zahteva država, se je pletla v glavah priprtih članov zločinske organizacije, kot jih imenuje Uskok. Že ničkolikokrat se je izkazalo, da ima Mamića politika rada, da je nad zakonom, sam pa v to ni verjel. »Psihološko sem mrtev, ubili so me z vsemi nesramnostmi, in okužen s tem, kar mi počno v navezi politika in del medijev; seveda s pomočjo različnih interesnih skupin in delom navijačev, huliganov,« je pred kratkim v enem od javnih nastopov dejal Zdravko Mamić, ki bo najbrž že te dni zapustil preiskovalni zapor v zagrebškem Remetincu in se s prostosti branil obtožb.